Група френски медицински работници е завела дело срещу премиера Едуар

...
Група френски медицински работници е завела дело срещу премиера Едуар
Коментари Харесай

Медици съдят френския премиер за бездействие срещу коронавируса

Група френски медицински служащи е завела дело против премиера Едуар Филип и някогашния министър на опазването на здравето Аниес Бюзен за безучастие в навечерието на разпространяването на ковид на територията на Франция. Това заяви в. " Фигаро ", представен от ТАСС.

По данни на изданието делото е заведено на 19 март пред Съда на републиката, който е единственият орган, разглеждащ искове против настоящи членове на държавното управление.

Медиците упрекват премиера и някогашния министър в " държавни неистини " и укриване на информация за разпространяването на COVID-19 на територията на Франция.

Според тях държавното управление е било длъжно да стартира да се запасява с маски, проби и други нужни материали, когато е научило за вероятния мащаб на рецесията, само че не го е направило. Адвокатите на ищците се базират на изявление на Бюзен за в. " Монд ", в което тя декларира, че напускайки поста си още през януари, е знаела за " надигащото се цунами ".

Според юристите вероятно признание на тези изказвания за основателни може да докара до отнемане от независимост до две години и санкция от 30 хиляди евро.

Първо обаче жалбата ще се прегледа от специфична комисия, която има право да я отхвърли.

Новият здравен министър Оливие Веран заяви по-рано, че управляващите са поръчали 250 милиона защитни маски за потребностите на страната, а на склад остават още 86 милиона. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (873)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР