Гривесто Бодливо Свинче е бозайник с екзотичен вид, който привлича

...
Гривесто Бодливо Свинче е бозайник с екзотичен вид, който привлича
Коментари Харесай

Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче е бозайник с другоземен тип, който притегля вниманието с гигантските игли които порастват по цялото му тяло. Гривесто Бодливо Свинче е известно също по този начин като Бодливо Прасе и като Северноафриканско гребенесто свинче.

История на Гривесто Бодливо Свинче

Прародителите на актуалното Гривесто Бодливо Свинче са се появили на планетата ни преди към 230 000 години. Днес този забавен гризач може да се срещне в субсахарската част на Африка, като ареалът му на разпространяване е от Танзания до Сенегал, а също по този начин и на остров Сицилия, както и на Апенинския полуостров. Смята се, че Гривесто Бодливо Свинче е пренесено в Италия от античните римляни, които извънредно доста обичали усета на месото на това екзотично животно. Гривесто Бодливо Свинче избира да живее тук-там, които се намират на към 2500 метра надморска височина.

Как наподобява Гривесто Бодливо Свинче

Тялото на Гривесто Бодливо Свинче е с дължина към 90 сантиметра, опашката е дълга към 15 сантиметра. Гривесто Бодливо Свинче тежи към 10 кг, само че в редки случаи може да доближи до към 20 кг. Цялото тяло на Гривесто Бодливо Свинче е покрито с дълги игли, на което това животно дължи името си. Всъщност иглите на това екзотично животно съставляват косми с видоизменена конструкция.

 Гривесто Бодливо Свинче

Погледнато в профил, животното наподобява като голям гребен, поради което от време на време това животно се назовава Гребенесто Свинче. Иглите на Гривесто Бодливо Свинче могат да доближат до над 30 сантиметра. Всяка игла е оцветена на браншове в мрачно и ярко, само че в основата си на процедура съставлява косъм. Опашката на Гривесто Бодливо Свинче също е покрита напълно с игли. Зъбите на Гривесто Бодливо Свинче са остри и мощни, забавен факт е че са оранжеви на цвят. Очите на това забавно животно са дребни, както и ушите му. Краката на Гривесто Бодливо Свинче са къси, с извити нокти.

С какво се храни Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче се храни единствено с растения. То яде стъбла, листа, корени, луковици. Когато е сезонът на плодовете и зеленчуците, Гривесто Бодливо Свинче хапва дини, пъпеши, краставици, тиква, грозде, люцерна. През зимата оцелява, като яде дървесна кора. Рядко се случва Гривесто Бодливо Свинче да се храни с инсекти, от време на време гризе кости от мъртви животни. Когато се отглежда в зоопарк, Гривесто Бодливо Свинче се храни с моркови и други ядливи подземни елементи на селскостопански растения.

Размножаване на Гривесто Бодливо Свинче

 Животно Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче има единствено един сътрудник, защото е моногамно животно. Обикновено любовният интервал е през март и след три месеца и половина на бял свят се появяват до пет дребни. Интересен факт е, че дребните на Гривесто Бодливо Свинче се раждат прогледнали и с развити остри зъби. През първите дни иглите им са меки, само че след една седмица към този момент са остри. Малките се хранят с мляко две седмици, след което могат да се хранят изцяло независимо. Малките остават най-малко няколко месеца с родителите си, само че могат да останат до две години, като се движат дружно с по-малките си братя и сестри. Родителите не поставят грижи за дребните, защото те се хранят сами, само че ги пазят от набези на хищници, до момента в който се научат сами да се оправят със отбраната си.

Любопитни обстоятелства за Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче е нощно животно, то излиза от скривалището си с настъпването на тъмнината и може да се отдалечи на километри в търсене на храна. През зимата то не спи зимен сън, само че излиза рядко. Това животно прави бърлогата си в пещери или копае дупки с дължина към 10 метра, които слизат подземен на към 4 метра.

Абсолютна илюзия е публикуваният в древността факт, че Гривесто Бодливо Свинче изстрелва острите си игли. Най-вероятно този мит е зародил поради обстоятелството, че Гривесто Бодливо Свинче съумява доста бързо да забие иглите си в нападателя, откакто го нападат. Първоначално Гривесто Бодливо Свинче предизвестява врага си, като удря по земята бързо със задните си крайници и движи опашката си, която издава мощен тон. След това Гривесто Бодливо Свинче се обръща с тил към нападателя и се ускорява към него с иглите си.

Един от митовете, свързани с Гривесто Бодливо Свинче, се отнася до иглите му. Дълги епохи се е считало, че иглите на Гривесто Бодливо Свинче съдържат отрова. Наистина, раните от иглите на това животинче са мъчителни, възпаляват се и зарастват много мъчно. Но това е провокирано не от отрова, а от зараза, която се получава поради обстоятелството, че върху иглите на Гривесто Бодливо Свинче постоянно има доста тиня и нечистотия. Иглите на Гривесто Бодливо Свинче елементарно се чупят и постоянно части от тях остават в раната, което в допълнение способства за инфекцията. Неотдавна в резервата Лондолози бе снимано по какъв начин Гривесто Бодливо Свинче плаши прайд от 17 лъва. След като е било заобиколено от гладните лъвове, Гривестото Бодливо Свинче почнало да тръска опашка, като издавало заплашителни звуци и най-после хищниците, уплашени от иглите му, отстъпили.

 Гривесто Бодливо Свинче

Една от главните аргументи за превръщането на тигър в канибал са раните от игли на Гривесто Бодливо Свинче. Хищникът, който има в муцуната и лапите си игли, не може да ги извади и става некадърен да се храни с копитни. За да не загине, подобен тигър атакува хора, които не могат да се спасят с бягство бързо като копитните.

За разлика от доста диви животни Гривесто Бодливо Свинче елементарно привиква с живота в затворени пространства като зоопаркове. То се развъжда, живее умерено и може да доближи до 20-годишна възраст.

Вреди от Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче може да нанася ущърб на селскостопанските дворове, защото изяжда дини, пъпеши и разкопава надълбоко земята към растенията. Дори телените огради не постоянно избавят селскостопанските култури от Гривесто Бодливо Свинче, защото острите му зъби му оказват помощ да прегризе даже телена мрежа. Случва се Гривесто Бодливо Свинче да прегризе маркучи от напоителна система, с цел да може да пие вода.

Другата щета от Гривесто Бодливо Свинче визира ловните кучета. Когато по време на лов куче инцидентно се натъкне на Гривесто Бодливо Свинче, то може да пострада съществено от острите му бодли.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР