Грипната вълна настъпва, пикът на вълната се очаква в края

...
Грипната вълна настъпва, пикът на вълната се очаква в края
Коментари Харесай

Грипната вълна настъпва, пикът се очаква в края на януари и началото на февруари

Грипната вълна настава, пикът на вълната се чака в края на януари и началото на февруари. Щамовете " Виктория " и " Дарвин " нападат. Детските отделения в лечебните заведения са претъпкани, а пред кабинетите на персоналните лекари към този момент има опашки.

Симптомите са типичен - ненадейно начало, температура към 38-39 градуса, болки в мускулите и ставите, изнемощялост. В началото има суха дразнеща кашлица, по-малко присъща е появяването на хрема.

Пулмологичното поделение на болница „ Лозенец " е много натоварено. В медицинския център за лекарите също няма отмора. В подготвеност са да одобряват пациенти предвид на идния пик на грипа.

„ Температурата от 38-39 до 40 градуса, болките в мускулите, в множеството случаи протича с респираторна изява, т.е. с чести пневмонии, бронхити и кашлица, обща изнемощялост, болки в мускулите продължава много дълго време сред 7 и 10 дни бих могъл да кажа ", изясни Йордан Христов, доктор в медицински център „ Лозенец ".

А поради затрудненията след грип и след КОВИД в болничното заведение имат създадени пакети, които да оказват помощ за профилактика на пациентите.

Във Варна също има доста повишение на случаите на грип, както и на остри-респираторни болести. Почти 50 са болните от грип, не всички са стигнали до болница. И там, както в цяла България, чакат пика на грипа в края на януари.

„ Когато носихме маските по КОВИД пандемията 2021-2022 този пик на грип и острите респираторни болести се изтегляше чак март-април месец, тъй като тогава сваляхме маските, т.е. те са една добра преграда против тези болести ", сподели доцент Цонко Паунов, шеф на РЗИ - Варна.

„ Тази година грипната вълна стартира по-рано. Обичайно към края на декември изолираме първите вируси, до момента в който в този момент доказахме още в края на ноември. Така че една по-рано почнала вълна, която се чака и по-късно да свърши, ще обхване забележителен брой хора ", изясни и шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Грипът тази година се завръща, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Поне към този момент редом вървят съвсем еднообразно са показани и H1N1 - вариантът Виктория и H3N2 Дарвин, който чакахме, че ще е водещ. В момента в България хващаме идентичен брой и от двата варианта ", сподели той.

Най-уязвими още веднъж са хронично-болните, постоянно боледуващите дребни деца и хората над 65 години.

„ Ние по тази причина и програмата, която сме създали за достъп до грипни ваксини, касае тъкмо хората над 65 години, с цел да имат достъп гратис до тази имунизация. Много хора се възползваха тази година, даже не стигнаха плануваните 190 000 дози ", посочи доцент Кунчев.

А КОВИД-19, който като че ли остана на назад във времето, все по-често се възприема като другите респираторни болести. И даже да се увеличи заболеваемостта, протичането няма да бъде тежко, защото още веднъж се касае за по-леко протичащия Омикрон. Притесненията на експерти идват на фона на отпадане на рестриктивните мерки в Китай и празненствата към Лунната нова година.

Българска национална телевизия, вести

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР