Грипна епидемия е обявена в още в две области -

...
Грипна епидемия е обявена в още в две области -
Коментари Харесай

Обявиха грипна епидемия в две нови области - София и Добрич

Грипна зараза е оповестена в още в две области - София област и Добрич, оповестиха от здравното министерство.
Още по темата
Във връзка с повишението на заболяемостта от остри респираторни болести и грип на територията на двете области се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения, които влизат в действие от 20 януари  до 27 януари.

До момента областите в страната, където е оповестена грипна зараза, са както следва: София област - (20 до 27 януари), Добрич (20-25 януари), Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари).

Считано от 19 януари оповестената епидемиологична конюнктура в област Шумен се анулира. От през днешния ден тя е анулирана и за област Бургас, която първа падна в плен на грипа.

Учебният развой се прекратява в областите София област, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора за съответния интервал, посочен нагоре.

Временните противоепидемични ограничения във връзка с здравната система включват: прекратяване на плановите съвещания на бременни дами и деца, прекратяване на профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав. Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията на Наредба 3/08.05.2013 година за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции, в това число усилване на надзор по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, стерилизация.

Министерство на здравеопазването припомня, че целесъобразно е спазването на нефармацевтичните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост - дейно както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Какво би трябвало да знаем за грипа?

Пикът на грипната зараза се чака до две седмици. Към момента противоепидемични ограничения се постановат по области, а не на национално равнище. РЗИ-тата по места обаче всекидневно следят обстановката. Към момента преобладаващи са вариантите от вид А - " Виктория " и " Дарвин ". На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип - вид Б - при 15-годишно дете.

Грипът вид А и вид Б не се разграничават изключително, главната разлика е във възрастта, защото от вид Б се разболяват най-вече децата. Специалисти позволяват, че още към месец ще нараства интензивността на грипната циркулация и по-късно към месец ще спада интензивно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

Признаците на простуда (обикновена настинка) са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и изнемощялост. Обикновено не настъпват затруднения и недоволствата отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, настинка, изпотяване, загуба на вкус, хрема и гадене. Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и зараза на междинното ухо. В редки случаи може да се стигне и до затруднения като инфектиране на мозъка и на сърцето. Оплакванията, свързани със признаците на сезонния грип, не престават повече от седмица.

При COVID-19 постоянно срещани признаци са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, нарушавания на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и затруднения при заразяване с грип или ковид са възрастните хора и тези с хронични болести.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР