Грипът продължава да настъпва, а по данни на лични лекари

...
Грипът продължава да настъпва, а по данни на лични лекари
Коментари Харесай

Експерти с ценни съвети за справяне с грипа

Грипът продължава да настава, а по данни на персонални лекари София също е пред грипна зараза.

По последни данни грипна зараза има в Силистра, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Смолян. Най-уязвими са дейните хора във възрастта сред 15 и 60 години. Само преди дни излезе информация, че този сезон грипът е взел 18 жертви в Румъния.

В Бургаска област броят на заболелите пораства. Лекарите в Бургас одобряват пациенти в отвън работно време. Някои от родителите избират различните способи на лекуване и са срещу антибиотиците. Усложненията след грип обаче стават от ден на ден и броят на болните пораства. Затова са подхванати незабавни ограничения и всички учебни заведения са затворени. Забрана за свижданията и планов банкет на пациенти са част от ограниченията за справяне с епидемията.

От тази есен страната ще отпуска безвъзмездни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични болести. Лекарите пък желаят наказания за тези, които не се имунизират. У нас противогрипна ваксина са си поставили сред 130 и 150 000 души.

„ Не може да има наказания за това, че някой не си е поставил противогрипна ваксина. Това е решение на човек, който би трябвало да се съветва с персоналния си лекар”, сподели в утринния блок на БТВ проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му у нас битува мнението, че деца не би трябвало да се имунизират срещу грип. Той даде образец, че в Съединени американски щати след 6-месечна възраст педиатрите разискват с родителите дали да имунизират децата си.

Пулмологът доктор София Ангелова разясни, че най-рисковият контингент са хората над 65-годишна възраст и точно те би трябвало да се имунизират. „ Много е значимо да се дадат положителни препоръки и когато се проявят признаци на грип, хората да останат у дома и да не вървят в лекарските кабинети, които са развъдник за вирусите. Там става в допълнение заразяване. Трябва незабавно да се стартира банкет на противогрипен медикамент, а не на антибиотик”, изясни пулмологът. Тя посъветва още да се заобикалят контактите в затворени пространства в този интервал. Хубаво е да се приема витамин D и повече течности. Важна е и персоналната хигиена и постоянното миене на ръце.

По думите на доктор Кантарджиев грипна зараза в София се чака в края на тази, началото на другата седмица. През последните няколко години обаче положителната вест е, че епидемиите у нас са доста по-слаби и има доста по-малко болни. „ Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални затруднения от грипа. На 3000-4000 заболели един прави дихателна непълнота. Ако подобен човек незабавно не бъде признат в болница, рискът за живота му е голям”, изясни проф. Тодор Кантарджиев.

Противниците на имунизациите към този момент са измежду най-големите закани пред света, предизвести Световната здравна организация (СЗО). От там предизвестяват, че световната отбрана против грипа е толкоз мощна, колкото опазването на здравето в най-слабата страна в света. СЗО следи придвижването на вирусите, с цел да може да записва тези от тях, които може да доведат до пандемия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР