Грижата за офталмологичното здраве на децата днес е на по-добро

...
Грижата за офталмологичното здраве на децата днес е на по-добро
Коментари Харесай

Д-р Стойкова: Грижата за очното здраве на децата днес е по-добра, отколкото в близкото минало

„ Грижата за офталмологичното здраве на децата през днешния ден е на по-добро равнище от близкото минало. Личните лекари и педиатрите са добре осведомени с мързеливото око, с некоригираните рефракционни аномалии, и навреме насочват децата към експертите. А ние с профилактичните акции запълваме празнотите “. Това сподели пред БНР офталмологът доктор Славена Стойкова, шеф на Клиниката по очни лечебни заведения в УМБАЛ „ Лозенец “.

В навечерието на 15 септември болничното заведение за следващ път провежда безвъзмездни очни прегледи за деца.

„ Това са старания на цялата офталмологична общественост и на детските очни лекари във всички огромни академични лечебни заведения. Ние участваме в акции и на общини, в детски градини, с доброволци, с Ротари клуб и със студентите от специалността „ Оптометрия “ на СУ “, изясни доктор Стойкова.

По думите й у нас няма публична статистика по отношение на това какъв % от децата имат очни болести.

„ Определено има напредък във връзка с интензивно търсене от страна на родителите за проблеми и профилактика на очното здраве на децата им. Така от ден на ден деца получават оптична промяна “, сподели доктор Стойкова.

Тя бе безапелационна обаче, че непрекъснатото потребление на електронни устройства усилва недоволствата от страна на очите при децата.

Специалистката прикани деца и родители да се вслушват в рекомендациите на лекарите за по-щадящо и рационално държание, за по-добра хигиена при четене, писане и игра с мобилни устройства.

„ Най-добрият вид за децата е да натоварват зрението си в светлите часове. Защото естествената слънчева светлина има спектрален състав, който е най-хубав и най-физиологичен. Така че бюрото на детето би трябвало да е естествено осветено, да няма изкуствено осветяване, да няма отражения и гланцирани повърхности, детето да не си засенчва работно поле – това се назовава хигиена за очите “, разясни още доктор Стойкова.

Офталмологът напомни, че най-честата патология при подрастващите е късогледство, далекогледство и астигматизъм.

„ По интернационалните и българските стандарти децата се преглеждат при офталмолог наложително на 1, на 3 и на 6 години. На една годинка се прави скрининг за аномалии, на три години децата са към този момент вербални и могат да показват картинки на таблото в очен кабинет, и на 6-7 години от време на време се постанова слагане на промяна “, сподели доктор Стойкова.

Тя добави, че днешните деца носят по-често очила, като и родителите, и персоналните лекари по-често се насочват към очни прегледи на децата и по този начин се откриват несъвършенствата.

Тя бе безапелационна, че за първите очила на едно дете е значимо то самото да си хареса рамката – тя да му е комфортна, да е красива, по-възможност е по-добре да бъде пластмасова или силиконова, с цел да е по-лека, а и с цел да не се тормози детето, че носи нещо скъпо, което може да повреди.

По думите й най-важното е детето да носи непрекъснато очилата, те да не му пречат и да ги приема с готовност.

Д-р Стойкова акцентира, че е значимо изборът на стъкла да се прави по рекомендация на офталмолог или на експерта оптометрист.

„ Ако очилата се носят на изкуствено осветяване, е добре да има разнообразни покрития и филтри на стъклата, в случай че няма сериозен очен проблем, може да се сложат междинен клас стъкла “, сподели специалистката.

Тя добави, че е добре децата в по-голяма възраст да имат и очила, и лещи, изключително в тийнейджърска възраст.

„ Очилата имат постоянно и фешън линия, само че пък ги лимитират при спорт, танци и други действия, само че пък защищават очите от разнообразни замърсявания. Лещите, които от своя страна дават огромна независимост, в днешно време са седмични, еднодневни, само че в действителност са по-прецизни и пропускащи О2 към окото, по тази причина са и по-нетрайни и имат дребна валидност. Тези, които са твърди, се предлагат при огромен диоптър, при огромен астигматизъм, при болести на роговицата. Затова родителите би трябвало да вземат участие интензивно при подбора и контрола при използването на лещи, тъй като тяхното потребление изисква и висока хигиена “, акцентира доктор Стойкова.

Тя бе безапелационна, че измерването на диоптъра при децата под 18 години да става единствено в профилиран очен кабинет, а за възрастните над 18 години това може да стане и в оптиките, в които има съвременна инсталация и подготвени оптометристи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР