Григор Димитров ще излезе днес след 15:00 часa българско време

...
Григор Димитров ще излезе днес след 15:00 часa българско време
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Тейлър Фриц - анализи, коефициенти и очаквания

Григор Димитров ще излезе през днешния ден след 15:00 часa българско време на централния корт в Женева, пробвайки се да се класира за своя дебютен край от 5 години насам. Българинът ще има сложната задача да премери сили със международния номер девет Тейлър Фриц, който прави доста мощен сезон и впечатлява със сериозното си усъвършенстване при играта на червени кортове, само че не трябва да забрвяме, че нашият съотечественик не е пропущал да победи най-малко един представител на топ 10 в календарна година от 2012-та насам и единствено преди няколко месеца надигра Хуберт Хуркач, когато полякът беше част от тази най-елитна група тенисисти.

Досега Димитров и Фриц са се срещали единствено един път, а въпросният мач е с отминалост от четири години. Тогава американецът надвива след два тайбрека на Мастърса в Мадрид, след което родният ни представител взема решение да приключи първия си интервал на съдействие с Дани Валверду, който все още е още веднъж негов основен треньор. Оттогава обаче събитията са доста разнообразни и е време да се " гмурнем " в анализите, с цел да изградим допустимо най-хубавия тактически проект за противопоставяне от страна на първата ни ракета.

Какво би трябвало да знаем за Тейлър Фриц:

Вторият подложен играе с дясната ръка, висок е 196 сантиметра, извършва бекхенд с две ръце и този февруари доближи до рекордното си пето място в международната класация. Фриц несъмнено има желание към по-бързите настилки, като нито една от петте му трофеи не е на клей - три на хард и две на трева. Въпреки това, то някогашният първенец в Индиън Уелс показва извънредно усъвършенстване в придвижването си върху землените кортове и положителните резултати въобще не закъсняха. Американецът детронира защитаващия първенец Стефанос Циципас в Монте Карло и беше на единствено един сет от втория си " Мастърс " край в кариерата, само че отстъпи пред бъдещия първенец Андрей Рубльов.



Както и Григор сподели във вчерашното си изявление, то 25-годишният играч разполага с доста съществени оръжия и на процедура няма ясно изразени недостатъци в тениса си. Световният номер девет има един от най-мощните сервиси в Тура, с чиято помощ може от време на време да минава за под минута през личните си подавания. Фриц удря топката доста плоско и мощно, като избира да води играта със своя натруфен форхенд, само че бекхенд уинърите въобще не са непознати за арсенала на американеца.

По-високопоставеният тенисист разчита извънредно доста на острите диагонали, които е кадърен да сътвори съвсем от всяка една точка на корта и също по този начин през последните месеци към този момент е надалеч по-уверен, когато се пази и постоянно го виждаме да демонстрира нужната доза самообладание в дългите разигравания, което преди не беше тъкмо по този начин.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета би трябвало непременно да търси непрекъсната промяна на темпото в разиграванията, тъй като неговият противник е принципен състезател и не обича да се намира в ексцентрични обстановки на корта. Фриц се усеща удобно, доминирайки от главната линия и би трябвало оптимално постоянно да бъде отместван от удобната му зона, с цел да влезем в една друга динамина на срещата, при която възможностите на българина неимоверно биха се покачили.

Григор по никакъв метод не трябва да се надиграва от дъното на корта, тъй като американецът разполага с надалеч по-сериозна огнева мощност и няма по какъв начин да бъде надвит по този метод. Димитров би трябвало да се възползва от праволинейността на съперника си и по всякакъв начин да търси детайла на изненадата, защото вторият подложен надалеч не от най-креативните играчи на корта и мъчно би реагирал при една нова за него обстановка.

Слайсът постоянно също е добра концепция, когато играеш против толкоз ръстов тенисист, а сеченият бекхенд на нашия съотечественик е несъмнено измежду най-хубавите в света и мисля, че би бил по-добра алтернатива по отношение на топспин бекхенда, защото Фриц обича да играе на високо движение и ще е единствено в негов плюс, в случай че Гришо реши да влезе в неговата стилистика на игра.



Накрая бих отчел опцията за осъществяване на повече къси топки от страна на някогашния номер три, тъй като американецът има относително муден старт, а даже да стигне в точния момент до топката, то волетата му не по никакъв начин безапелационни и родният ни представител евентуално би получи късмет да пласира минаващ удар.

Очаквания и коефициенти:

Моментната форма несъмнено е на страната на полуфиналиста от Монте Карло, само че считам, че Григор има нужните оръжия да вкара Фриц в съществени проблеми и чакам да завоюва най-малко сет. Не бива да забравяме и извънредно дългото време, което е минало от последния изигран край на хасковлията, който ще е пределно стимулиран да прекъсне тази своя " суша ", до момента в който международният номер девет може и да мисли повече за идния Ролан Гарос, в сравнение с за днешния мач, въпреки това да е извънредно спекулативно изказване. 

Букмейкърите фаворизират американеца, като му дават известно преимущество, определяйки ставка от 1.50 за негов триумф, до момента в който възможностите за успех на Гришо се котират на 2.50. Ние пък ще стискаме палци предварителните упования да не се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с първо постигане до край от 2018-та година насам. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР