Григор Димитров продължава с отличното си представяне през последните две

...
Григор Димитров продължава с отличното си представяне през последните две
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Фабио Фонини - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров продължава с отличното си показване през последните две седмици и съумя да придвижи страхотната игра от Виена и на Мастърса в Париж, където през вчерашния ден откри присъединяване си с победа над Ботик ван де Зандсхулп в поредни сетове. Днес на нашия съотечественик му следва конфликт с постоянно непредсказуемия Фабио Фонини, който влезе в главната скица като " благополучен губещ ". Досега двамата са се изправяли един против различен общо шест пъти, като в четири от случаите успеха е била на страната на най-хубавия ни тенисист. Днешният дуел посред им ще започва не преди 15:00 часа българско време, а до тогава дано да поразсъждаваме по какъв начин родният ни представител би могъл да усили преднинанат си в директните им срещи.

Какво да чакаме от Фабио Фонини?

 35-годишният деец е десничар, извършва бекхенд с две ръце с растеж и е висок скоромните за тенисист 178 сантиметра. Италианецът се намира в края на своя професионален път в спорта и заеманото от него все още 59-о място в международната класация, надалеч не дава отговор на тогавашния му статут в тениса, когато беше част от първата десетка в подреждането, заемайки рекордната си 9-та позиция.

От дебюта си в Тура през към този момент далечната 2004-а насам Фонини нееднократно е проявявал острия си темперамент на корта и отвън него, само че в това време постоянно е впечатлявал със своята неподражаемост, която го изведе и до най-големия триумф в кариерата му - купата от Мастърс 1000 шампионата в Монте Карло преди три години, когато по пътя към триумфа си надигра и самия Рафаел Надал.

Във времето след пандемията от COVID-19 обаче спадът в представянето на носителя на девет АТР трофея е повече от забележим, като той по този начин и не съумява да се завърне към най-хубавите си дни в спорта, което го трансформира в лесна жертва за доста от състезателите в другите съревнования и Фонини не може да се похвали с послоедвателни победи на твърди кортове през цялата 2022-ра.



Фабио разполага с отличен механически ареснал и изрично можем да кажем, че няма удар, който не е в положение да извърши. Ветеранът форсира еднообразно добре топката от форхенд и бекехенд, като е кадърен да сменя посоката с лекост и нормално пласира висок брой уинъри.

Италианецът също по този начин има чудесно възприятие към топката, което му разрешава да сменя темпото с превъзходни къси топки, а на мрежата се усеща извънредно удобно. Всичко това ни кара да разберем, че Григор ще си работа с различен играч, чиято сило се крие в разнообразните отигравания и би трябвало да чака непредвиденото от ракета на съперника си.

В този смисъл, то Фонини може да е същинска благословия за тенисиста от другата страна на мрежата, тъй като нееднократно в мачовете си е показвал несериозно отношение и започвал да позволява безумни неточности.

Бившият номер девет постоянно е страдал от бурния си характер и рядко има връщане обратно за него в даден конфликт, щом един път загуби спокойствието си. Обикновено 25-годишният играч в сходни обстановки въобще не движи краката си и преднамерено пресилва всеки собствен удар, което води до бързо негово проваляне.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Безспорно огромното преимущество на първата ни ракета се крие в сервирането. Българинът може надалеч по-често да си оказва помощ с лесни точки от началния си удар, до момента в който първото подаване на Фонини не е никакво оръжие и постоянно сме го виждали да позволява двойни неточности, както и да пристъпва сервис линията.

Обичайно Фонини гледа да завършва нещата с начален удар по диагола, след който да си отвори корта и да приключи от форхенд страната, само че постоянно е неопитен, когато получи бездънен ретур, тъй като влиза прекомерно във вътрешността в корта и Димитров е задължен да се възползва от това.

Търпението също не е измежду най-големите добродетели на Фабио и считам, че дългите разигравания биха били единсртвено в плюс на някогашния номер три, защото е доста евентуално по-нискоранкираният състезател да изгуби самообладание и да се опита да обърне нещата в своя изгода, залагайки на нископроцентно осъществяване.

На последно място бих отбелязал безапелационното умеене на хасовлията да извършва по-добре сечени бекхенди по отношение на тогавашния член на топ и би било в негов плюс да влиза в сходни замени, като самият Фонини също е техен последовател, единствено че несъмнено не би имал триумф в сходен двубой против нашия съотечественик.



Коефициенти и упования:

Моето мнение е, че изрично Димитров е в по-добро мометна форма и той нееднократно е показвал, че може да побеждава италианеца даже на обичания му клей и то във времената, в които 59-ият в света беше надалеч по-сериозно затруднение. Закритите твъди кортове пък пасват надалеч повече на нашето момче и нямам никакво подозрение, че ще станем очевидци на още един негов двусетов триумф.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворитизират родния ни представител, като му дават съществено преимущество, определяйки ставка от 1.22 за негов триумф, до момента в който възможностите за победа на италианеца се котират на 4.33. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, а за нас остава вярата този път предварителните упования да се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с втора поредна победа на сингъл за сезона! Вие пък още веднъж ще може да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР