Григор Димитров имаше известни колебания в откриващия си мач за

...
Григор Димитров имаше известни колебания в откриващия си мач за
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Иржи Лехечка - анализ, очаквания и коефициенти

Григор Димитров имаше известни съмнения в откриващия си мач за клей сезона, само че откри път към успеха против 20-годишния Бен Шелтън и се класира за втория кръг на Мастърса в Монте Карло. Там на българина му следва нова среща с един от най-талантливите представители на идващото потомство, а точно Иржи Лехечка, който показва страховит напредък от началото на годината и несъмнено е една от откритията на 2023-та. Досега Димитров и Лехечка са се изправяли два пъти един против различен, като са си разменили по един триумф, само че за пръв път ще премерят сили на червени кортове, а за нас остава постоянната задача да помислим по какъв начин Гришо би могъл да надделее над своя конкурент:

Чехът е единствено на 21 години, играе с дясната ръка и е висок 185 сантиметра. Младокът се намира под номер 42 в международната класация, което е с 5 позиции под рекордното му класиране до момента в кариерата. Лехечка произлиза от напълно спортно семейство, защото майка му е някогашна лекоатлетка, до момента в който татко му се е занимавал професионално с плуване. Самият Иржи споделя по какъв начин до известна степен е било предопределено да бъде състезател и изрично се отнася съществено към процеса на работа, тъй като си сътрудничи интензивно със състезателен психолог и споделя, че все по-добре управлява своите страсти и се усеща извънредно спокоен.

Какво би трябвало да знаем за Иржи Лехечка?

Световният номер 42 таман навлиза в Тура и през сезон 2021 за пръв път имаше опция да играе непрекъснато при мъжете. Талантът му обаче незабавно излезе нескрито и той се поздрави с цели три трофеи от сериите " Фючърс ", както и още две на равнище Чаланджър, а всички те бяха извоювани точно на землена настилка.

Големият пробив за младока обаче пристигна при започване на актуалната година, когато той доближи до 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън, а след това остана на крачка от дебютния си край на равнище ATP, откакто пропиля 5 мачбола против Анди Мъри на полуфиналите в Доха. Бързият пробив на Лехечка не е изненада за никого, вземайки под внимание неговата отлична кариера в юношеския тенис, през която доближи до 11-ото място и се поздрави с успех в двойковия шампионат на Уимбълдън.



21-годишният играч припомня съществено с физиката и игровия си жанр на френския левичар Уго Юмбер. Това се показва в нападателната настройка на корта, честите излизания към мрежата и най-много плоското осъществяване на ударите. Иржи се стреми да взема топката рано след отскока, което го прави доста рисков в атакуващ проект и е кадърен да нанася завършващи удари и от двете страни, а сервисът му не е по никакъв начин безопасен.

Дързостта в дейностите на Лехечка не е по никакъв начин изненадваща предвид на неговата възраст, единствено че той преди постоянно беше кадърен да влезе в дълга серия от неточности и просто му липсваше авариен проект за деяние. Въпросната липса на неизменност обаче към този момент е в предишното и чехът построява доста деликатно своите разигравания, докат получи комфортна топка за довеждане докрай и на Григор несъмнено през днешния ден му следва да срещне една надалеч по-зряла версия на младока.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Вчера нашият съотечественик загатна какъв брой основен детайл е търпението при играта на клей и въпреки Лехечка да е израснал доста в това отношение, то през днешния ден ще бъде същински тестван. Родният ни представител безспорно разполага с надалеч по-богат механически боеприпас и разнообразни варианти пред себе си, в случай че нещата не сработят в началото добре за него. Димитров е кадърен да връща назад в игра голям брой топки, които нормалните противници на Лехечка едва ли биха могли да отразят. Хасковлията просто би трябвало да се стреми към това да всява подозрение у противника, и грешките от другата страна на мрежата неизбежно ще дойдат.

Григор ще има комфорта да не би трябвало да вкарва началните си удари с оптималната скорост, тъй като съперникът му посреща надалеч зад главната линия и нашият съотечественик би трябвало да е подготвен за нападателно продължение с първия удар след сервиса. Това допуска първата ни ракета да заема позиция във вътрешността в рамките на корта, с която да може да реализира бърза композиция, и излизанията към мрежата наподобяват като една отлична алтернатива пред миналогодишния полуфиналист.



Българинът по никакъв метод не трябва да играе преди всичко в центъра на корта, защото Лехечка е измежду играчите, които незабавно биха се възползвали от обстановката и доста бързо хасковлията ще се окаже в догонваща позиция. Също по този начин е целесъобразно за Гришо да насочва множеството си удари към форхенда на противника, който може да е източник на страхотни отигравания, само че в същото време е по-колебливият удар на 1/4-финалиста от Аустрелиън Оупън и постоянно в предишното се е пропуквал напрегнат.

Очаквания и коефициенти:

Вероятно чехът се намира в малко по-добра моментна форма, само че това е неговото първо присъединяване в Монте Карло, до момента в който Димитров има сериозен опит в шампионата и постоянно е намирал най-хубавата си форма на него, което изравнява съществено силите. Очаквам Григор още веднъж да загуби сет, както се случи през вчерашния ден, само че съгласно мен още веднъж неговият опит ще му разреши да продължи победния си ход в Монте Карлово, записвайки нов трисетов триумф.

Букмейкърите също се затрудняват да дефинират явен любимец в срещата, като оферират ставка от 1.8 за хасковлията, а Лехечка наподобява с една напълно дребна крачка по-назад съгласно предварителните прогнози, съдейки по коефициента му от 3.75, въпреки че сходни предвиждания постоянно са били опровергавани, а за нас остава вярата, че този път фактически ще се осъществен. Двубоя по традиция пък ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР