Григор Димитров и Стефанос Циципас изглеждат обречени да се срещат

...
Григор Димитров и Стефанос Циципас изглеждат обречени да се срещат
Коментари Харесай

Третият път е на късмет: Григор сътвори зрелищен обрат над Циципас и е 1/8-финалист в Рим!

Григор Димитров и Стефанос Циципас наподобяват обречени да се срещат на корта през последните седмици, откакто през днешния ден се изправиха един против различен за трети път в границите на по-малко от месец. И този път нашият съотечественик бе напът да допусне двусетово проваляне от гърка, само че нито за секунда не спря да се бори и навакса пасив от сет и 3:5, с цел да вземе реванш за предходните си две провали от международния №5, реализирайки поврат с 3:6 7:5 7:5. По този метод българинът си резервира билет за място на осминафиналите, където ще премери сили с Карен Хачанов.

Двубоят започва кошмарно за хасковлията, от чиято ракета непредизвиканите грешки се множаха с всяко минало разиграване. Това в композиция с плитките и неубедителни удари на нашето момче, позволяващи на противника му да форсира топката и да приключи, стана причина за реализирането на брейк още в дебютното подаване на Димитров, който се отдръпна на първата отмора с едвам три извоювани точки и пасив от 0:3.

Веднага по-късно той стабилизира представянето си и доста понижи пропуските си, като също по този начин все по-често можехме да го забележим да търси пътя на офанзивата. От своя страна обаче, Циципас бе безусловно хладнокръвен от линията за сервис, като изключим седмия гейм, в който позволи спад в концентрацията си, довел до опция за връщане на пробива пред родния ни играч. Точно тогава международният №5 откри помощта на началния си удар и незабавно отстрани заплахата, пласирайки отлични сервиси, с цел да развие преднината си до 5:2, след което бе единствено въпрос на време да поведе в обособените елементи.

Вторият сет стартира с геймове, доминирани от сервиращите, само че още веднъж Димитров бе първият, чието подаване бе застрашено. При 2:2 той позволи две непредизвикани неточности, съпроводени от чудесна атака на гърка, който получи опция за реализиране на пробив. Българинът обаче по никакъв метод не се тормози от създалата се заплаха и незабавно отвърна с няколко отлично издигнати разигравания, с цел да може още веднъж да излезе напред в резултата.

Последва безметежно подаване на петия в света, извоювано на нула, след което началният удар на Григор още веднъж бе подложен на тестване. Сънародникът ни изигра един от най-слабите си геймове от началото на срещата и след четири следващи непредизвикани грешки сдаде подаването си. Още в ответния неприятелски сервис гейм първата ни ракета се снабди с късмет за връщане на брейка с помощта на няколко пропуща от страна на Циципас, само че първенецът от Монте Карло сподели темперамент и отрази опциите, повеждайки с 5:3.

Точно когато изглеждаше, че четвъртият подложен върви решително към нов двусетов триумф, играта му претърпя цялостна злополука и грешките от неговата страна не спираха да валят. С всяка минала секунда самочувствието в представянето на най-хубавия ни тенисист се повишаваше и функциите на корта тотално се размениха. Вече Григор бе този, който постановяваше темпото и водеше разиграванията, до момента в който ударите на Циципас по този начин и не намираха очертанията на полето. Наложил цялостна доминация, сънародникът ни завоюва 16 от последните 17 точки в частта, с цел да пробие два пъти подаването на съперника си и да вкара конфликта в трети сет.

Началото на решителната част бе белязано от скоростно извоювани сервис геймове за двамата, преди нашето момче да допусне нов спад в играта си, поради който изостана с 0:40, откривайки три следващи брейкбола пред съперника. За следващ път обаче Димитров устоя на напрежението и направи чудеса от смелост, с цел да отрази опциите и да затвори гейма в своя изгода за 3:2.

Последваха мощни минути за сервиращите и паритетът остана недокоснат до 4:4, когато Циципас оказа напън върху родния ни представител, само че в основните моменти българинът успяваше да разгърне цялостния си капацитет си и след безпогрешна акция към мрежата, приключила с ювелирно воле, Димитров се приближи единствено на гейм от успеха. В ответното противниково подаване Григор бе пределно стимулиран и се възползва от напрежението, сковало ръката на Циципас, с цел да доближи до първи мачбол, който обаче бе прахосан след пропуск от ретур.

Нашето момче не спря да притиска сервиса на съперника си и в последния вероятен миг реализира пробив, след който можеше да ликува с успеха в този толкоз героичен дуел.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР