Гръцкото население посочва като най-сериозен проблем на планетата климатичната криза,

...
Гръцкото население посочва като най-сериозен проблем на планетата климатичната криза,
Коментари Харесай

Гърците смятат, че най-сериозният проблем на Земята е климатичната криза

Гръцкото население показва като най-сериозен проблем на планетата климатичната рецесия, а като най-значим проблем за страната им – високите цени, съобщи АНА-МПА, представени от Българска телеграфна агенция. До това умозаключение стигна една от най-големите гръцки организации за изследване на публичното мнение „ Метрон аналисис “ (Metron Analysis).

Анкетата е финансирана от най-старата национална екологична неправителствена организация в страната „ Гръцко сдружение за отбрана на природата “ (HSPN). 

Според данните 29 % от гърците слагат климатичната рецесия като първокачествен проблем за планетата, а 21 % показват като подобен унищожаването на природата. 

В същото време на въпроса кои са най-важните проблеми, пред които е изправена Гърция, преди всичко са високите цени (30 процента), по-късно идва стопанската система (21 процента), а на трето място се слага още веднъж световният проблем за унищожаването на околната среда (9 процента).

Отговорите на хората демонстрират, че повишението на публичната информираност по въпросите за околната среда и климатичната рецесия на международно ниво не върви ръка за ръка с сходно равнище на сензитивност на национално ниво, означават от проучвателната организация „ Метрон аналисис “. 

„ Глобалното не се трансформира в локално […] Различните цели на национално равнище пораждат точно тъй като хората възприемат казуса като световен, а не като локален. За тази асиметрия способства очевидната липса на мощни световни регулаторни правила и интервенции, само че също по този начин и неефективността на националните политики, изключително когато явленията, свързани с климатичната рецесия, са по-жестоки “, отбелязва гръцката компания.

Това лято страната пострада доста от огромни опустошителни пожари и наводнения, сравними с потоп в Централна Гърция, където водите към момента не са се отдръпнали изцяло и хората  понастоящем се борят за оправянето с нанесените провали. 

Наблюдението за асиметричните възгледи за разрива сред световно и локално се отнася и за 2022 година, когато 3 % са показали като главен народен проблем разрушението на естествената среда (вместо 9 от тзи година), а единствено 1 % са отбелязали климатичната рецесия (през 2022 и през 2023 г.). 

Анализът сподели също, че осем от 10 души (84 процента) са съгласни, че фактически се случват климатични промени. През 2022 година съответният % е бил 91. 

Шестима от 10 (63 процента) отдават климатичните промени на човешка активност, 8 % – на естествени естествени фактори, а 13 % – и на двете.

Почти 80 % от гърците са доста обезпокоени поради климатичните промени.    

Проучването е извършено сред 29 август и 4 септември. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР