Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското

...
Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското
Коментари Харесай

Гърция официално подкрепи преименуването на летището и магистралата в Македония


Гръцкото министерство на външните работи публично поддържа решението на македонското държавно управление да промени имената на летището в Скопие и на автомагистралата от столицата до гръцката граница.

"Надяваме се това да значи ново начало в връзките сред двете страни и двата народа... Поздравяваме днешното решение на македонското държавно управление да смени имената на летището в Скопие в "Международно летище Скопие", както и автомагистралата от столицата до границата с Гърция в "Магистрала на приятелството". Днешното решение е позитивна крачка и поврат за всичко, което бе направено през последното десетилетие и което усложни връзките сред двете страни. Това е значимо развиване за справяне с иридентизма", написа в формалното известие на гръцкото министерство на външните работи.

Съобщението бе публикувано единствено няколко часа след взаимна конференция на македонския министър председател Зоран Заев със Самуел Жбогар, началник на делегация на Европейски Съюз в Скопие.

Магистралата, свързваща Македония с Гърция, ще се споделя към този момент "Приятелство", а летището, което до момента се наричаше „ Александър Македонски “ става „ Международно летище Скопие “, заяви Заев. Според него "тази стъпка на македонското държавно управление акцентира готовността на Македония за създаване на добросъседски и другарски връзки с Гърция".

"Искам нашите жители и тези на Гърция да знаят детайлностите, само че най-много желая същински да успеем в преговорния развой и заради тази причина в тези моменти е нужна известна доза на внимателност. Да дадем късмет на триумфа, само че в това време ще кажа следното: Ние сме подготвени да приемем географско определение и тук ще спря, тъй като този въпрос е значителен и би трябвало да дадем късмет посредством договаряния да намерим решение", сподели още Заев във връзка последните договаряния сред двете страни по отношение на разногласието за името. /БГНЕС и МИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР