Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу каза днес в Белград, че за

...
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу каза днес в Белград, че за
Коментари Харесай

Гръцкият президент: Сърбия принадлежи на европейското семейство

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу сподели през днешния ден в Белград, че за нея и страната ѝ Сърбия принадлежи към европейското семейство и поддържа разговора за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, заяви сръбската национална телевизия РТС. 

„ Моята страна постоянно е считала, че Сърбия принадлежи към европейското семейство. Ние поддържаме разговора Белград-Прищина и последните диалози. Нашата цел е укрепване на икономическата позиция на Сърбия. Нашата позиция по отношение на Косово остава непроменена и постоянна “, съобщи гръцкият президент на взаимна конференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

Белград и Прищина водят разговор за нормализиране на връзките си. Сърбия към момента не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово, приета от над 100 страни в света. Гърция е една от петте страни членки на Европейски Съюз, които не признават независимостта на тогавашната сръбска област.

Президентът на Гърция акцентира, че стратегическото партньорство сред двете страни е контрактувано в взаимна декларация и се отнася до региона на енергетиката, културата, туризма и защитата.

Вучич сподели, че със Сакеларопулу са разговаряли за набирането на сила през терминала за полутечен природен газ край Александруполис и построяването на интерконектор.

„ Разговаряхме за стратегическото съдействие сред Гърция и Сърбия, укрепването на стабилността в района, евроинтеграцията на Сърбия, както и за взаимните проекти и планове “, означи Вучич.

Двамата са разговаряли и за инфраструктурното и енергийно свързване. Сръбският президент акцентира, че чака увеличение на броя на гръцките вложения в Сърбия, както и на сръбските вложения в Гърция.

„ Сърбия притегли над 62 процента  от директните задгранични вложения на Западните Балкани. Вярвам, че ще продължим тази наклонност – делът на държавния дълг е невисок, финансите са уредени, нямаме никакви структурни проблеми и в случай че нямахме политически проблеми с Прищина и спора в Украйна, към този момент щяхме да имаме капиталов рейтинг, само че ние сме с една степен надолу “, съобщи Вучич.

Сакеларопулу акцентира, че съветската експанзия в Украйна демонстрира, че човечеството би трябвало да се стреми към мир на основата на полезностите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации.

„ Желанието за разширение на териториите през XXI век е неоправдателно. Руското нахлуване над Украйна е доста значимо за сигурността в Европа и в този миг не се вижда вероятност за решение на казуса по изкусен път “, предизвести гръцката президентка и добави, че Гърция е понижила напрежението си със съседката си Турция, тъй като желае да поддържа добросъседски връзки с цялостно почитание на интернационалното право, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР