Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че унищожителните горски пожари, които

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че унищожителните горски пожари, които
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис: Пожарите в Гърция са екокатастрофа

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че унищожителните горски пожари, които бушуват в страната от повече от седмица, са най-голямата екологична злополука в Гърция от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Пожарите се развихриха на фона на най-големите жеги от 30 години насам. Властите не съумяха да се оправят сами и се наложи да изискат помощ от чужбина. Стотици пожарникари, както и самолети, хеликоптери и пожарни коли дойдоха от 24 страни от Европа и Близкия изток, с цел да оказват помощ в напъните за гасене на пламъците.

" Успяхме да спасим животи, само че загубихме гори и имущество ", сподели на конференция в Атина Мицотакис. Това е първият брифинг, който министър председателят дава от началото на унищожителните горски пожари.

Мицотакис уточни, че управляващите се борят всеки ден с към 100 дейни огнища. Ситуацията към този момент се усъвършенства, като множеството горски пожари са овладени. Премиерът обаче предизвести, че заплахата от нови пожари към момента съществува.

" В средата на август сме и е ясно, че ще имаме още сложни дни отсега нататък, до момента в който не премине главният сезон, за който са присъщи горските пожари ", сподели Мицотакис.

" Климатичната рецесия е тук. Предпочитам да употребявам определението " климатична рецесия " вместо климатични промени ", уточни гръцкият министър-председател, като добави, че е подготвен да прави " дръзки промени ", нужни за битката с климатичната рецесия.

Няколко души бяха задържани през миналите дни по съмнение в предизвикателство на палежите.
Правителството разгласи, че опазването на живота на хората е предпочитан въпрос, като бяха издадени десетки нареждания за евакуацията на села, застрашени от пожарите, показва АП.

Един доброволец почина при битката с пламъците, откакто бе ударен по главата от паднал електрически дирек край Атина. Четирима доброволци, потърпевши при гасенето на пожарите, бяха приети в болница, като двама от тях са в интензивни отделения в сериозно положение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР