Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства в събота решението на САЩ

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства в събота решението на САЩ
Коментари Харесай

Гръцкият премиер приветства одобрената от САЩ сделка за изтребители F-35

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис приветства в събота решението на Съединени американски щати да одобрят продажбата на изтребители F-35 на Атина. Правителството на Съединени американски щати в петък утвърди продажбата на стойност 8,6 милиарда $, както и обособена договорка на стойност 23 милиарда $ за продажба на 40 бойни самолета F-16 на Турция.

„ Днес е значим ден за нашата национална защита и за гръцката дипломация “, сподели Мицотакис в изказване. „ Гърция публично е на път да придобие до 40 бойни самолета F-35 от ново потомство ", добави Мицотакис.

Той е получил писмо от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, което " демонстрира стратегическата мощ на гръцко-американските връзки ". В писмото Блинкън се показва: „ Гърция предприе забележителни стъпки за модернизиране на своите отбранителни качества. Очаквам с неспокойствие да увеличим нашето съдействие и да развием по-стабилни стратегически връзки сред нашите въоръжени сили. “

Както се изисква от законодателството на Съединени американски щати, Държавният департамент уведоми Конгреса за споразуменията, които бяха арестувани, до момента в който Анкара не ратифицира участието на Швеция в НАТО.

В допълнение към F-35 Гърция ще " придобие гратис доста огромно количество съоръжение, което уверено ще укрепи трите рода войски и гръцката работа за брегова защита ", сподели министър председателят. Това включва фрегати, товарни самолети C-130, танкове, бронирани транспортни средства и доста други елементи от военно съоръжение.

От известно време Гърция се пробва да закупи по-усъвършенствани изтребители F-35 от Съединени американски щати като част от тактиката си за защита против Турция, връзките с която постоянно са обтегнати. Атина се опълчи пламенно на продажбата на американски F-16 на Анкара, заради разногласието за морските граници в източното Средиземноморие, което е богато на енергийни запаси. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР