Гръцкият парламент гласува тази вечер с голямо мнозинство да започне

...
Гръцкият парламент гласува тази вечер с голямо мнозинство да започне
Коментари Харесай

Гласувано: Гърция ще иска от Германия стотици милиарди евро заради Втората световна война

Гръцкият парламент гласоподава довечера с огромно болшинство да стартира акция за оказване на дипломатически напън върху Германия да изплати стотици милиарди евро репарации за нацистката окупация на страната по време на Втората международна война, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Премиерът Алексис Ципрас съобщи в словото си пред депутатите по този мотив, че Атина ще употребява европейското и интернационалното право в поддръжка на своето искане, което Берлин неведнъж към този момент е отхвърлял. Германия счита този въпрос за от дълго време организиран.

"Ще изчакаме отговора на немското държавно управление - сподели Ципрас, приключвайки 12-часовия спор в Народното събрание. - Но какъвто и да бъде той, този път ние няма да допуснем този въпрос заглъхне. Ще настояваме. "

Премиерът добави че "нашата основна цел е да реализираме единодушие с Германия за започване на разговор като равни сътрудници, като другари и съдружници ".

Гръцка парламентарна комисия, формирана от представители на всички партии, през 2016 година реши, че страната би трябвало да желае от Германия най-малко 292 милиарда евро за понесените премеждия и вреди през Втората международна война, и още 9,2 милиарда евро за Първата международна война, показва АП. В същия отчет на комисията се прави и друго пресмятане на вредите, съгласно което те са към 400 милиарда евро. В тази сума се включва и принудително взетият от нацистите заем от Гръцката национална банка през 1942 година Този "окупационен заем ", изчислен от гръцкия парламент на към 10 милиарда евро, оказа помощ на Хитлер да финансира своята военна акция в Северна Африка.

Германия в предишното се извини за закононарушенията от нацистката епоха, само че не желае да стартира договаряния за репарации. През 1960 година тогавашната Западна Германия изплати на Гърция 115 млн. немски марки като репарации за военновременните премеждия, отбелязва Ройтерс.

"Въпросът за немските репарации е дефинитивно организиран, както юридически, по този начин и политически, - сподели през вчерашния ден представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт. - Ние осъзнаваме, и аз се надявам, че вие ни вярвате, нашата историческа отговорност. "

Миналата година Гърция излезе от траялата цяло десетилетие стратегия за строги финансови ограничавания, наложена й от интернационалните кредитори в подмяна на избавителни стратегии, които й разрешиха да оцелее след дълговата рецесия, избухнала през 2010 година

Премиерът левичар Ципрас сподели, че неговото държавно управление не свързва двата въпроса. Така той отвърна на рецензиите за закъснелия отговор на Народното събрание по въпроса за репарациите, издигнат през 2016 година "Ние в никакъв случай не можем да сложим на едни и същи везни безспорното зло, каквото бе нацизмът. Никое ликвидиране, никоя свирепост, нито една капка кръв не могат да бъдат съпоставяни с каквато и да е избавителна стратегия ", акцентира министър председателят.

Лидерът на опозиционната партия "Нова народна власт " Кириакос Мицотакис, която води в изследванията на публичното мнение, сподели, че всяко бъдещо държавно управление, управлявано от него, ще търси метод да си върне окупационния заем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР