Гръцкият парламент гласува днес следобед Договора от Преспа за новото

...
Гръцкият парламент гласува днес следобед Договора от Преспа за новото
Коментари Харесай

На фона на протести: Гръцкият парламент гласува Договора от Преспа

Гръцкият парламент гласоподава през днешния ден следобяд Договора от Преспа за новото име на Република Македония. Полицията в Атина употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращи против съглашението. Протести имаше и в други градове на страната.
Няколкостотин души стачкуваха пред Народното събрание в центъра на гръцката столиц Атина, скандирайки "предатели " по адрес на депутатите, които ще гласоподават контракта в пленарна зала. Хиляди стачкуващи излязоха в огромните градове на Гърция и на границата с Република Македония, с цел да стачкуват против Преспанското съглашение.
Пред Народното събрание в Атина са протестирали над 2000 души. В друга част на столицата 4500 последователи на Комунистическата партия на Гърция също стачкуваха против контракта. Стотици стачкуващи блокираха главния граничен пункт с Република Македония за часове.
Два протестни похода имаше и в Солун. В Атина 1500 служители на реда се грижеха за ограниченията за сигурност.
Гласуването на контракта в Народното събрание бе отсрочено от четвъртък вечер за през днешния ден в 14.30 часа. Допитвания демонстрират, че минимум две трети от гърците са срещу контракта, който цели да възстановява връзките с Република Македония.
"С този контракт ние даваме позволение на друга страна да си присвои нашата просвета и нашата история ", споделя в Атина 25-годишната демонстрантка Мария.
Друг протестиращ на име Дионисос, споделя, че държавното управление още веднъж се снишава пред европейците и американците.
Пенсионерът Бабис, участващ също в един от митингите, се пита по какъв начин може държавното управление да върви против народа си.
Въпреки острите политически и обществени реакции, които Преспанският контракт провокира се чака ратификацията да бъде гласувана с най малко 152 гласа. Освен 145-имата депутати на партия „ Сириза”, министър председателят Алексис Ципрас може да разчита и на гласовете на трима депутати от центристката партия То Потами, на двама представители от досегашния съдружен партньр „ Независими гърци” и на двама самостоятелни депутати. Какво тъкмо ще се случи следва да научим през днешния ден следобяд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР