Гръцкият остров Санторини намали броя на пристигащите туристи заради икономически

...
Гръцкият остров Санторини намали броя на пристигащите туристи заради икономически
Коментари Харесай

Приказният остров Санторини изживява криза

Гръцкият остров Санторини понижи броя на идващите туристи поради стопански и екологични проблеми. Миналата година на ден на острова са стъпвали 18 хиляди души, главно от круизни кораби. От август тази година техният брой е понижен на 8 000.

Приказният Санторини притегля хиляди дневно и съвсем два милиона души през лятото на тази година, само че към този момент се задъхва. Местното население наброява едвам 25 000 поданици, които посрещат голям туристически поток, предава Българска национална телевизия.

От близо 9 200 кревати през 2004 в този момент те са 15 000. Половината от летовниците идват от круизни кораби, по тази причина управляващите взеха решение да лимитират дневния брой на акостиращите от тях от 13 000 на 8000 души. Островът няма нужните инфраструктури, с цел да се оправи. На едвам 76 квадратни километра има над 700 заведения за хранене, кафенета, питейни заведения и пекарни. Консумацията на вода се е повишила с 46% през последните три години, по този начин както и електричеството.

11% от острова към този момент са застроени с бетон. Санторини има проблемите на град, споделя кметът Никос Зорзос. Всяка година тук се раждат по 150 деца, това също изисква нови уреди. Отделно на острова прииждат имигранти за работа, а рискът за неповторимата локална екосистема е изцяло действителен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР