Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че подписването на меморандум за

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че подписването на меморандум за
Коментари Харесай

Гръцкият премиер: Подписването на меморандум е значимо политическо събитие

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че подписването на меморандум за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, е значимо политическо събитие, което надвишава границите на България и Гърция. Това събитие идва в геополитическа обстановка, в която съветският ревизионизъм се спъва в смелата отбрана на украинския народ, само че продължава да основава стопански проблеми, като трансформира силата в инструмент за изнудване на страни, сподели на брифинг в Атина Мицотакис.

По думите му единственият отговор е бързо да се откажем от съветските енергийните източници и да диверсифицираме енергийните направления.

По-рано в наличието на президента на България Румен Радев и на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му сътрудник Костас Скрекас подписаха два меморандума – единият за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод Александруполис-Бургас, а другият - за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Гърция и България, с изключение на всичко това, предизвикват от три години насам това съдействие. То се задълбочава с меморандума за съдействие сред министерствата на енергетиката на двете страни в региона на сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите на двете страни ще могат да съхраняват природен газ в газохранилището в „ Чирен “, добави Мицотакис. Българските компании ще могат да се възползват от Ревитуса до Атина, уточни министър председателят на Гърция. По този метод фирмите от двете страни разполагат с обезпечени запаси при положение на нужда.

Това е двустранно съглашение с общоевропейски обсег, като трансформира двете ни страни в кръстопът за транспорт на газ, освен за Балканските страни, само че и за останалата част от Европа, разяснява още Мицотакис. То е продължение на сходен контракт, който към този момент сме подписали с Италия и по този метод създадохме различна енергийна мрежа със стратегическо значение, добави той.

София и Атина се ангажират още да проучат опцията за създаване на нов петролопровод, който да свързва двете основни пристанища Александруполис и Бургас, само че и да свързва две морета – Егейско и Черно море, сподели Мицотакис.

Той се обърна към президента Радев с думите, че този план се заражда на фона на нови условия. Според него този петролопровод ще даде опция да се придвижва нефт по по-бърз и по-евтин метод, освен тъй като замества танкерите, задължени да минават през Босфора, само че и тъй като се съчетава със уреди, които са в употреба или са в развой на създаване, разяснява министър председателят на Гърция, представен от Българска телеграфна агенция.

Вече сме в краен стадий на построяването на оборудванията за регазификация и предпазване на полутечен природен газ в Александруполис, уточни още Кириакос Мицотакис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР