Гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис заяви, че изявления

...
Гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис заяви, че изявления
Коментари Харесай

Гърция се стреми към добри отношения с Турция, враждебните изявления не помагат

Гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис съобщи, че изказвания от неприятелски темперамент „ не способстват за мирния климат и добросъседството “, съобщи за Българска телеграфна агенция гръцката организация АНА-МПА.

В изказване пред пресата след неофициалната среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз ( " Гимних " ) в Толедо, Герапетритис заяви в четвъртък, че Гърция се стреми към „ мирни и положителни връзки с Турция, които ще бъдат връзки на взаимно схващане на позициите на всяка страна, постоянно в сходство с интернационалното право “.

Преди визитата си идната седмица в Анкара гръцкият външен министър изрази вяра, че Гърция и Турция могат да поддържат положителен канал на връзка посредством редица позитивни дейности. „ Опитваме се да рестартираме връзките си с нашата съседка Турция, с цел да можем да обсъдим нашите разлики, както е редно. Да разгледаме опцията да сложим единственото разграничение, което имаме – делимитацията на континенталния шелф и изключителната икономическа зона – пред интернационална пълномощия “, сподели той.

По отношение на определения за кмет на албанския град Химара Фреди Белери, който към момента се намира в пандиза в Тирана, Герапетритис съобщи, че „ неговото задържане е незаслужено и пречи на полагането на клетва като кмет на Химара “. Гърция е съобщила за случая на всички вероятни конгреси, добави той. Освен въпроса за решението на съда и независимостта на албанското правораздаване, той означи, че задържането по към момента непрочетени обвинявания в хипотетична изборна машинация “ е очевидно нарушаване на презумпцията за непорочност, на върховенството на закона, на гражданските права, на самия него и жителите на Химара, които са го избрали “.

Във връзка с процеса на присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз Герапетритис съобщи: „ Гърция е поела самодейността за ускоряването на напредъка на Западните Балкани към европейското семейство. И 20 години след историческата декларация от Солун Гърция постоянно ще поддържа тези страни във връзка с техните европейски вероятности “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР