Гръцкият министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор Независимите

...
Гръцкият министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор Независимите
Коментари Харесай

Малкият коалиционен партньор в Гърция се оттегли от правителството заради сделката с Македония

Гръцкият министър на защитата и водач на съдружния сътрудник " Независимите гърци " Панос Каменос отдръпна партията си от държавното управление поради договорката за новото име на Македония, предаде гръцкият Greek City Times. 
 Парламентът в Скопие смени името на Македония. Вече ще е Република Северна Македония
Решението на Каменос е вследствие на недоволството му от подписаната със Скопие договорка, съгласно която западната ни съседка промени името си от Република Македония на Република Северна Македония. Конституционната смяна, произлизаща от Преспанския контракт сред министър председателите Заев и Ципрас, беше гласувана публично в македонския парламент в петък. 

Лидерът на съдружната партия " Независимите гърци " в никакъв случай не е криел възмущението си от договорката. Днес той организира среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, след която разгласи оставката си и отдръпването на другите му шест министри от държавното управление.

" Нашето съдействие продължи четири години, държавното управление отразяваше националното единство. Успяхме да извадим страната от Спасителната стратегия - първата цел беше реализирана. Колкото до Македония, не бих могъл да не жертвам мястото си. Благодарих на министър-председателя. По този проблем съдействието ни не може да продължи. Напускаме държавното управление ", сподели пред публицисти Каменос.

Малко по-късно гръцкият министър председател Ципрас съобщи, че ще изиска избор на доверие на държавното управление, съобщи организация " Фокус ", цитирайки гръцкото издание Efimerida. 

" В продължение на съвсем четири години имах почтено и откровено съдействие с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от разнообразни политически фамилии, всички идеологически разлики бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме откровено взаимно и сме постигнали доста, успяхме да изведем страната от сложното премеждие на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за битка с корупцията ", съобщи пред публицисти Ципрас, представен от " Фокус ". Той още благодари на Каменос за " честния и непосредствен " диалог, който са провели.

Това се случва месеци преди парламентарните избори в Гърция, които предстоят на 20 октомври. В момента обединението на Ципрас има 153 депутати в 300-местния парламент, като 145 от тях са от неговата лява партия Сириза, а останалите са от консервативната партия на Каменос.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР