Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис представи в

...
Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис представи в
Коментари Харесай

Гърция с инициатива в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис показа в Австрия в сряда и четвъртъ к самодейност в поддръжка на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство и ще посети двете страни през идната седмица, съобщи организация Аджерпрес, като се базира на известие за медиите на гръцкото министерство.

В четвъртък Нотис Митаракис се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, а в сряда - с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер .

Разширяването на Шенгенското пространство посредством присъединението на Румъния и България ще бъде от директна изгода за Гърци я, защото тя ще бъде обвързвана сухопътно с други страни членки на Европейски Съюз в границите на зоната за свободно придвижване, показва гръцкото министерство на миграцията и убежището.

България и Румъния се причислиха към Европейски Съюз през 2007 година, а през 2011 година сполучливо завършиха процедурите по оценка за влизане в Шенгенското пространство , както е посочено в заключенията на Съвета по правораздаване и вътрешни работи от 9 юни 2011 година Оттогава насам Европейската комисия нееднократно е заявявала, че двете страни са подготвени да се причислят към Шенгенското пространство. През 2022 година, по самодейност на България и Румъния, се организира нова задача на Европейски Съюз на място, която удостовери, че двете страни не престават да дават отговор на строгите шенгенски стандарти и имат образцови достижения в тяхното използване, показва гръцкото министерство, представено от Аджерпрес.

В прессъобщението се напомня, че до момента в който молбата на Хърватия за участие в Шенген беше призната от Съвета по правораздаване и вътрешни работи през декември предходната година, Румъния и България срещнаха съпротивата на две страни - Австрия и Нидерландия. " Голямото болшинство от страните членки показаха поддръжка за двете страни, като подчертаха, че интеграцията ще укрепи доверието в Европейски Съюз и неговата сигурност ", припомня гръцкото министерство на миграцията и убежището.

Гърция поддържа присъединението на Румъния и България, защото то ще спомогне за стимулиране на икономическата активност посредством сухопътни връзки с Шенгенското пространство и ще увеличи сигурността на външните граници.

" Гърция поема самодейността да поддържа присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това разширение ще донесе и директни изгоди за Гърция, която ще бъде обвързвана сухопътно с други страни членки на Европейски Съюз ", декларира Нотис Митаракис, представен в известието.

" Тук, във Виена, се срещнах с австрийския канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, а идната седмица ще посетя София и Букурещ. Има въпроси, които би трябвало да бъдат решени, по-специално във връзка с миграцията и отбраната на външните граници - въпрос, който изисква по-координирана, само че и по-строга европейска политика. За тази самодейност сме в контакт с шведското председателство и Европейската комисия ", е декларирал гръцкият министър, представен в прессъобщението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР