Гръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир

...
Гръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир
Коментари Харесай

Гръцки медии вкараха България в план за заливане с вода на мигрантски пътища

Гръцките управляващи са поискали следено изпускане на вода от язовир " Ивайловград ", с цел да затруднят навлизането на незаконни мигранти по река Марица, оповестяват гръцките медии, представени от БНР. На въпрос от " Дневник " от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите оповестиха, че ревизират информацията.
По-късно Министерството на външните работи добави, че публично такова искане не е постъпвало.

Гръцките малките екрани " Стар " и " Антена " излъчиха репортажи, които демонстрират следеното повишаване на равнището на река Марица. Водата даже е заляла мост, употребен за незаконно влизане в Гърция.

Обяснението от българското външно министерство е в това, че през миналото денонощие и сега в поречията на реките Въча и Арда се следи висока вълна. И двете реки се вливат в река Марица..2020 година е планувано да работи на цялостна мощ от 07:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 23:00 ч. Не е позволено преливане на язовир " Ивайловград " и не се чака такова в околните дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за следено изпускане на води, се споделя в известието на външното министерство. Съгласно данни на Национален институт по метеорология и хидрология от автоматизирана станция на река Марица при град Свиленград, през последните дни не се следи повишаване на равнището в реката. Водните количества се двоумят сред 60-75 м3/сек.

Повишаването на равнището на Марица е от стратегическо значение за защитата на границата при Еврос. След като не могат да преминат през Кастаниес, поради сериозното наличие на полиция и войска, трафикантите насочват мигрантите през река Марица, описват локални поданици пред гръцките медии.

Граничните управляващи в Еврос оповестяват, че границата се охранява непрекъснато взаимно със сили на европейската организация " Фронтекс ", както и специфични кипърски полицейски елементи.

От предходната седмица десетки хиляди мигранти и бежанци са на турската сухопътна граница с Гърция, където гръцките гранични чиновници използваха сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да не ги пуснат да преминат.

Освен това през миналата седмица над 1700 души дойдоха на Лесбос и други гръцки острови в Егейско море с лодки от Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР