Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България,

...
Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България,
Коментари Харесай

Домати по 0,05 евро от Гърция ни продават по 3 лв.

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за кг в България, а в цената им скача в пъти, до момента в който стигат до крайния консуматор. Заради това Национална агенция за приходите би трябвало прецизно да следи какво се внася у нас, счита изпълнителният шеф на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

" Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има поради, че той е за преправка. Само че какво става – той стига до тържищата. На тези тържища се викат чиновници на БАБХ, които би трябвало да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, тъй като тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество ", изясни той пред БНР.

Според него европейското подкрепяне за родните производители не е дейно. Освен това дотациите били едни и същи от 2015 година

" Трябва доста непоколебим надзор при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания ", прикани Кунчев. По думите му българските домати сега са с съвършено качество. На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

Кунчев акцентира, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция. Той описа, че при опит да продават на гръцката борса, стартират всевъзможен тип инспекции, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се скапе стоката.

" От БАБХ нищо не вършат по въпроса ", безапелационен бе Атанас Кунчев. dnes.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР