Гръцките депутати отмениха в четвъртък ограниченията за полиция да влиза

...
Гръцките депутати отмениха в четвъртък ограниченията за полиция да влиза
Коментари Харесай

Гърция премахна забраната полицаи да влизат в университети

Гръцките депутати анулираха в четвъртък рестриктивните мерки за полиция да влиза в университети, предадоха " Ройтерс " и " Катимерини ". Критици на закона, въведен в началото преди три десетилетия и половина, го дефинираха като посягане против демокрацията, само че съгласно управляващите е крачка в оправянето с беззаконието.

Темата за публичната сигурност в страна, където гърмежи, свързани с анархистки или други организации не са изключение, бе значима по време на акцията на премиера Кириакос Мицотакис.

" Не желаеме полиция в университетите. Искаме обаче да се отървем от (хората с) качулки, които тормозят студентите, " сподели пред Народното събрание Мицотакис, станал министър председател предишния месец след победа над лявата " Сириза " на Алексис Ципрас.

Защита или отживялост

Става дума за закон от 1982 година, въвеждан и отменян от редица държавни управления. Повод за мярката става погромът, осъществен от от военната хунта, управлявала Гърция сред 1967 и 1974 година, против студенти в Политехническия университет на Атина. На 17 ноември 1973 година, три дни след началото на студентски протест против хунтата, танк минава през портите на университета. След този случай умират близо 40 души.

Всяка година в региона на Политехниката се стига до произшествия, протестиращи анархисти и други леви групи употребяват петролни бомби и се стига до конфликти с полицията. Поддръжници на закона обаче считат, че към момента живият спомен за събитията е задоволителен мотив законът да остане в действие - с цел да може сходни събития да не се случват в никакъв случай още веднъж.

Според " Нова народна власт " законът не просто е отживялост - от него се възползват незаконни групи, а представители на университетските среди се оплакват от принуждение и продажба на опиати на територията на институциите им. Според Мицотакис " характерен студент " ще види, до момента в който следва " факултети, следени от редица разнообразни групи, опиати и изби, цялостни с петролни бомби и качулки. " Бившият министър председател Ципрас не е склонен - по време на дебата в Народното събрание той сподели на Мицотакис, че е " захласнат " от концепцията да отстрани закона, съобщи " Ройтерс ". " Нова народна власт " постоянно е следвала този път: последователно да приватизира университети, да подрине обществената страна и изследователската активност. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР