Гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб, извършващ технически и научни

...
Гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб, извършващ технически и научни
Коментари Харесай

Турция се оплака, че гръцки F-16 са обезпокоили турски кораб, извършващ проучвания в Егейско море |

Гръцки изтребители са обезпокоили турски транспортен съд, извършващ " механически и научни изследвания " в интернационалните води в северната част на Егейско море, съобщи Анадолската организация.

Според източници от турското министрество на защитата четири изтребителя Ф-16 са обезпокоили кораба " Чешме ", като един от самолетите, които са летели на 1000 метра надморска височина, е пуснал " лъжлива цел " на две морски благи от турския транспортен съд. Инцидентът е станал западно от гръцкия остров Лимнос.
Корабът " Чешме " прави научни и механически изследвания в региона, които е планувано да продължат до 2 март.

" За страдание става дума за един от честите случаи на обезпокояване от нашите гръцки съседи ", съобщи от своя страна пред публицисти турският министър на защитата Хулуси Акар. Той добави, че е бил " даден нужният отговор в границите на разпоредбите ".

Акар сподели, че корабът е правил в региона хидрографска активност, научна, техническа работа, обвързвана със трусове. Той уточни, че сходно обезпокояване не съотвества на добросъседските връзки, като добави, че турската страна постоянно е била последовател на разговора, добросъседските връзки и спазването на интернационалното право.

Нашата позиция, решение и напъните, които ще предприемем по този въпрос, са ясни. Нека никой не се съмнява, добави Акар.

В Атина гръцкото министерство на защитата опроверга сходно " обезпокояване " на турския транспортен съд от гръцки изтеребители, заяви Агенция Франс Прес. Никакъв гръцки изтребител не се е приближавал до турския транспортен съд " Чешме ", съобщи гръцкото министерство.

Според него гръцките Военновъздушни сили организират през днешния ден обучение, само че то се реализира " надалеч " от зоната, в която работи турският транспортен съд.

Турция и Гърция възобновиха в края на януари проучвателни диалози, прекратени преди пет години, след месеци на напрежения сред двете страни членки на НАТО, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пренебрегвайки предизвестията на Европа, Анкара провежда през последните месеци няколко задачи за изследвания за газ в гръцки води, предизвиквайки дипломатическа рецесия, невиждана по мащаб от 1996 година, когато двете страни бяха на ръба на война, показва Агенция Франс Прес.

Въпреки подновяването на разговора, противоречивите въпроси и недоверието сред двете съдседни страни остават. Анкара издаде предходната седмица навигационно предизвестие /т.нар. НАВТЕКС/ за задачата на турския транспортен съд, предизвиквайки митинг от страна на Атина, която вижда в това потеницален " източник на напрежение "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР