Гръмовен скандал разтърси столичната АГ болница Шейново - разменени са

...
Гръмовен скандал разтърси столичната АГ болница Шейново - разменени са
Коментари Харесай

Гръмовен скандал! Две бебета са разменени в АГ Шейново. Прокуратурата разследва случая

Гръмовен скандал раздруса столичната АГ болница " Шейново " - разменени са две бебета.  

 

Едната жена се е усъмнила, че детето, което гледа към този момент два месеца е нейно. Причината – неналичието на каквато и да е образна аналогия.

Майката решила да направи ДНК тест. Резултатът излязъл през вчерашния ден и потвърждава, че подозренията ѝ са основателни.

 

Размяната на бебета е станала инцидентно, споделя източник пред БНР. Гривните на ръцете на бебетата и майките са били с разнообразни номера още при изписването, а тъкмо те е трябвало да бъдат тествани. 

 

Майката, която не желае да се направи ДНК тест, е от ромски генезис.

 

За случая са известени полицията и прокуратура, защото другата майка, за която се счита, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болничното заведение, с цел да ѝ бъде изработен ДНК-тест.

 

Тя твърдяла, че детето, с което си е тръгнала от болничното заведение, си е нейното.

 

Подозренията са, че в болничното заведение бебетата може да са били разменени съзнателно или пък да е позволена неточност от страна на личния състав.

 

" Не имам вяра бебетата да са разменени съзнателно “, сподели пред БТВ шефът на болница „ Шейново “ доктор Румен Велев.
„ Извършва се инспекция, личният състав е разпитан – и те недоумяват по какъв начин тъкмо се е случило “, разяснява Велев.
Той добави, че въпреки всичко има някои детайлности, които са „ леко смущаващи “, само че отхвърли да ги разяснява до момента в който тече инспекцията на прокуратурата.

„ Имаме прецизни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, съпоставяме ги при изписването и ми е мъчно да ви кажа какво тъкмо се е случило “, сподели още Велев

 

Самият Велев схванал за случилото се на 7 декември.
На въпрос дали има други такива случаи в практиката на лечебното заведение, медикът съобщи: „ За първи път участвам на такова нещо в нашата болница ”.

 

По-рано през днешния ден той беше извикан за пояснение в кабинета на кмета Йорданка Фандъкова и при министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Изясняват се събитията довели до размяната на бебетата.

 

Прокуратурата: Има дело, майките спомагат

Миналата сряда по случая е формирано досъдебно произвеждане, споделиха за " Сега " от Софийската районна прокуратура. То се води по член 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че " който съзнателно размени, скрие или подмятна малко дете или по различен метод укрие или размени гражданското положение на някого, се санкционира с отнемане от независимост до две години ". Ако това бъде осъществено с користна цел, наказването е до 3 години затвор и от 100 до 300 лева санкция.

С обяснението, че следствието е в доста начален стадий и въпросът е доста внимателен, от прокуратурата отхвърлиха каквито и да е детайлности по случая. По-късно зам.-районният прокурор Иван Стефанов даде брифинг по тематиката.

Той изясни, че към този момент са разпитани 28 очевидци, по делото са приобщени биологичните материали от майките на двете деца.Родителите, вписани в актовете, не подхождат на биологичните, удостовери прокурорът.

 

В момента делото е върнато в полицията за спомагателни разпити. По думите на прокурора и двете майка са съдействали на проверяващите, а сега децата се намират при дамите, с които са били изписани от болничното заведение. Дирекция " Социално подкрепяне " е известена за случая, с цел да реши дали някое от децата е в заплаха или в риск, каквито данни по делото няма, уточни още прокурорът.

Стефанов изясни, че следствието би трябвало да обясни в кой миг се е стигнало до размяната. От думите му излезе, че са заменени гривните, дадени на двете дами. И едната е сверила номерата след изписването, защото пазела гривничките за спомен.

Ще се търси отговорност от всички отговорни лица, безапелационен беше прокурорът. Но подсети, че текстът от Наказателен кодекс, по който се проверява е от 1968 година и до момента в никакъв случай не е ревизиран.

Фандъкова подреди инспекция

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи инспекция в общинската болница " Шейново ", където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат осъдени, увери заместник-кметът по опазване на здравето Дончо Барбалов, представен от БНР.

" За случая бяхме известени от медиите, незабавно беше назначена инспекция със заповед. Ще бъде тествана работата на болничното заведение, на шефа. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, в случай че не са сезирани до момента. Много значимо за нас е да възстановим доверието, тъй като системата на опазването на здравето е извънредно значимо доверието в нея да бъде мощно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на отговорните и бърза и справедлива инспекция ", уточни Барбалов.

Директорът на " Шейново " доктор Румен Велев разяснява пред bTV, че целият личен състав, зает със случая, е разпитан от проверяващите.

 

В болничното заведение недоумяват по какъв начин се е стигнало до тази обстановка. " Ние имаме много прецизни правила, по които се разказват новородените. На 4 места се записват, съпоставят се тези номера от гривните при изписването ", сподели още той. И добави, че разчита проверяващите бързо да открият истината.

Здравният министър: Небрежност е

" Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември месец в един и същи ден, едновременно. Според мен става въпрос за човешка неточност, немарливост на личния състав ", съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, представен от Българска национална телевизия.(link is external) " Има разминаване при слагането им в количките. Номерата на гривните би трябвало да се ревизират с изключение на при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болничното заведение. На няколко стадия от веригата е проявена немарливост ", добави той. Здравното министерство късно получило сигнала.

 

" След инспекциите ще се вземат доста съществени ограничения, ще започват инспекции и в други АГ лечебни заведения ", сподели още Меджидиев.

Не може просто да се разменят още веднъж бебетата - и от правна, и от етична позиция.

 

Съставени са актове за раждане, следва да се разиска дали няма да се наложи водене на установителен иск за генезис от майката да вземем за пример. Това разяснява пред " Сега " юрист Мария Шаркова, която е експерт по здравно право.

Според нея в този момент болничното заведение ще би трябвало да извърши инспекция на протокола за идентификация на бебетата - по какъв начин се прави, какви правила има, какви са рисковете за неточност, смъкват ли се гривните при някакви условия и така нататък

През 2013 година стана прочут случай на разменени бебета в болничното заведение в Горна Оряховица. Грешката тогава била открита 20 минути след изписването на едното от тях и поправена.

Инцидентът станал, когато едновременно от болничното заведение трябвало да си тръгнат общо четири бебета. Една от акушерките дала неверно бебе на една от дамите, която обаче не схванала за подмяната и си тръгнала с детето. Втората майка се усъмнила, тъй като номерът на гривните не съвпадал. През това време нейното бебе пътувало за горнооряховското село Първомайци с другата майка. От болничното заведение звъннали на изписаната майка да се върне, тъй като е станала неточност с бебетата. Акушерката, разменила бебетата, е с 20-годишен трудов стаж. Заради проявената немарливост бе с предизвестие за уволняване.

 

 

Децата от АГ " Шейново " към момента са при изписаните като техни майки. Дирекция " Социално подкрепяне " е в течение със случая и като все още няма данни някое от децата да се намира в заплаха.

Предполага се, че в този момент обществените служби ще поемат грижата за двете деца, до момента в който схванат кое на коя майка е.

 

В момента дирекция " Социално подкрепяне " ревизира постъпвал ли е сигнал към тях от страна на майката, която твърди, че бебето ѝ е разменено. Ако се наложи, по преценка на проверяващите, обществените могат да дават ограничения по протекция. Към момента сходна мярка не е подхваната, обявиха пред Българска национална телевизия от Министерство на труда и обществената политика.

 

Майката на едно от децата, разменени в столична АГ болница, описа пред NOVA по какъв начин е научила новината. Жената отхвърля да одобри, че детето, което е родила преди два месеца, не е нейно.

 

Севда Михайлова описа, че е раждала в болница „ Шейново ”. „ Докторът пристигна ненадейно у нас. Тя ми сподели „ Не се тормозете. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, само че желая да ви покажа фотоси на другото бебенце ”, споделя дамата, която попитала защо друго дете става дума.

 

Лекарят ѝ споделил, че другото детенце е крепко и хубаво бебе. „ Докторката сподели, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да рева. Ден и нощ, откогато разбрах това нещо, не мога да дремя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля ”, споделя дамата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР