Гражданското сдружение Заедно за Пловдив“ сигнализира за десетки изсъхнали дървета

...
Гражданското сдружение Заедно за Пловдив“ сигнализира за десетки изсъхнали дървета
Коментари Харесай

„Заедно за Пловдив“ сигнализира: Десетки дървета са със сигнални ленти за опасност, ще ги премахне ли Общината?

Гражданското съдружие „ Заедно за Пловдив “ алармира за десетки изсъхнали дървета в града на тепетата, които заплашват живота и здравето на хората. В понеделник те са изпратили сигнал и са входирали писмо до Община Пловдив, като я приканват да предприеме нужните ограничения за отстраняването на рисковите дървета .

От „ Заедно за Пловдив “ показаха, че са дали на локалната власт лист с точните местоположения на изсъхналите дървета. Сдружението е предложило на Общината на мястото на отстранените дървета да засади нови .

По този мотив от Искра.бг потърсихме ръководителят на организацията Никола Колев . Той сподели:

„ Направихме една акция, с която маркирахме десетки изсъхнали дървета в Район „ Южен “ в Пловдив. Преди няколко месеца искахме разрешителни от шестте региона на града да засадим 240 дървета. По-голямата част от регионите ни отхвърлиха, защото нямало място къде да бъдат засадени. Ние в настояванията за разрешителни сме показали най-малко три местоположения, на които нашите еколози и ландшафтни архитекти са обиколили и са определили подобаващите местоположения. По разнообразни аргументи тези местоположения не се одобряват от пловдивската община, без да се се дава информация за какво е този отвод. “

По думите на Колев на този стадий от локалната власт не оферират и различни благоприятни условия, където да се засадят дървета, подобаващи за града. Засега Общината няма и вътрешна нормативна разпоредба при засаждане на дърво, а единственото условие, което е по закон, е, че в градска среда не се садят плодни дръвчета . От наши източници научихме, че локалната власт закупува от избран разсадник дървета, които употребява за озеленяване на града . От „ Заедно за Пловдив “ потвърдиха:

„ Ние, като съдружие, също взимаме от този разсадник. Закупихме смърч и явен. Това са двата типа дървета, които желаеме да засадим. “

Според гражданското съдружие спънката по възобновяване на озеленяването на града идва от локалните институции, които „ взаимно си трансферират топката “ . Никола Колев уточни:

„ В шестте региона дадоха отговор, че няма места, къде да засаждат. Ние първо направихме позитивната акция за засаждане на дръвчета и по-късно изготвихме тази спомагателна акция. Потърсихме съдействието на Общинско дружество „ Градини и паркове “, което дава отговор за цялата зелена система на обособените региони в града. Срещнахме се с тях, само че те задълбочиха бюрократичния обсег на настояването ни. Не получихме непосредствено позволение, а ни изпратиха от всеки регион да желаеме самостоятелно позволение за локация, където да засадим млади дървета. “

Притеснението на сдружението е, че множеството места, които са отбелязали с изсъхнали дървета, заплашват живота и здравето на жителите . Общината и Оперативна програма „ Градини и паркове “ не подхващат дейности за унищожаване на изсъхналите дървета, само че и не се грижат по съответен метод за зелената си система , настояват локалните поданици. По последни данни Пловдив е на трето място в градовете в Източна Европа по най-мръсен въздух, а София остава на пето.

От „ Заедно за Пловдив “ приканват локалната власт да вземе бързи и съответни ограничения за премахване на изсъхналите клони и дървета, с цел да може гражданските организации да засаждат нови . Те показаха причините си:

„ Когато едно дърво е изгнило и без стихия, се основава причина, във всеки един миг, да убие или рани някой. Отбелязали сме 70%, 80% и 100% изсъхнали дървета. Направихме такава акция в един от регионите, където със светлоотразителна лента обхванахме стъблото на дървото и поставихме предупредителни табели за преминаващите жители и транспортните средства. Целта ни е да предпазим хората и да ги предупредим, че дървото е рисково. Тези дървета се намират до непосредствена непосредственост до спирки, пешеходни пътеки, учебно заведение и детски градини. “

Припомняме ви, че преди няколко месеца по време на бурята дърво падна върху няколко деца в Пловдив. Тогава от локалната власт си трансферираха отговорностите с Оперативна програма „ Градини и паркове “ и не започнаха ограничения за почистване на града от рисковите дървета .

От Искра.бг се свързахме и с Община Пловдив. Те ни дадоха отговор:

„ Сигналът, който е подаден от „ Заедно за Пловдив “, е регистриран в деловодството с входящ номер и надлежно е препратен входящ номер към сдружението. По подготвеност е изпратено до органите, които би трябвало да подхващат тези ограничения – Оперативна програма „ Градини и паркове “. Срокът за отговор на сигналите е 14 дни от датата на входирането му. Ще се обърне внимание на сигнала, който е подаден. “

От гражданското съдружие упорстват да се вземе съществено под внимание изпратеното от тях писмото и Община Пловдив да поеме уговорката за осъществяването му – премахване на изсъхналите и рискови дървета на територията на града . От „ Заедно за Пловдив “ дават обещание на тяхно място да засадят нови фиданки за тяхна сметка.

От Искра.бг ще продължим да следим проблема до неговото разрешаване.

Очакваме вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР