Гражданско и правно образование. Гражданска и правна култура. Какъв смисъл

...
Гражданско и правно образование. Гражданска и правна култура. Какъв смисъл
Коментари Харесай

Подготвени ли сме да общуваме с институциите

Гражданско и правно обучение. Гражданска и правна просвета. Какъв смисъл обладават тези понятия в актуалното общество? Подготвени ли сме да поддържаме връзка с институциите?

 Какво демонстрира опитът от практиката на юрист Иванка Георгиева , член на УС на Сдружение Обединение на свободните юристи. Една от главните цели на сдружението е повишението на информираността на жителите във връзка с тяхната правна просвета. 

Граждани – институции

" Повишаването на правната просвета е на първо място акт на персонална осведоменост . Но, защото слушах и диалога, съм изцяло съгласна, че една такава обща просвета би трябвало да се дава още на равнище обучение, тъй като, в случай че едно лице е малолетно и не може единствено да упражнява правата си, то след навършване на пълноправие децата би трябвало да имат задоволителна правна просвета, с цел да могат да поддържат връзка с институциите.  Правна просвета би трябвало да имат освен жителите, а и работещите в институциите. Често те даже несъзнателно може да нарушават тези права. "

Правната просвета на българина

" За мое голямо страдание българинът няма правна просвета. По една или друга причина визията за взаимоотношението сред жителите и институциите е доведена до конфликтни обстановки, които могат да бъдат позволени или през правосъдно произвеждане (по-рядко), или през така наречен " дребна корупция ", която е голям проблем в нашето общество. "  

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – БГНЕС, osabg.org
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР