Гражданите на Северна Македония гласуват днес във втори кръг на

...
Гражданите на Северна Македония гласуват днес във втори кръг на
Коментари Харесай

В Северна Македония избират президент и парламент

Гражданите на Северна Македония гласоподават през днешния ден във втори кръг на президентските избори, както и за парламент на страната, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Маринела Величкова. Гласоподавателите имат право да изберат в кои избори да вземат участие - президентските или парламентарните, или и в двата.

Във втория кръг на президeнтските избори в конкуренцията вземат участие издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и подкрепеният от СДСМ за втори президентски мандат Стево Пендаровски, като разликата сред гласовете за двамата след първия кръг на 24 април е двойна в интерес на Силяновска.

Още в изборната нощ на 24 април Пендаровски съобщи, че няма категорично да търси поддръжката на обособени политически партии за балотажа, а тази на жителите. Няколко дни преди гласуването обединенията на албанските политически партии, които бяха издигнали свои претенденти за първия тур, оповестиха, че няма да приканват гласоподавателите си кого да поддържат и оставят това на тяхната преценка.

Една от огромните въпросителни на днешния избор в президентските избори е дали изборната интензивност ще бъде над 40 %, каквото е законовото изискване, с цел да има избор на президент. За вероятен протест на гласуването в предизборната акция говореше ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от обединението на албанските опозиционни партии, които афишират за своя цел да изпратят в съпротива най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от държавните управления и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят „ спокоен протест ” на изборите за да провокират политическа рецесия в страната. В подготовка на протест на изборите беше упрекната и партия Левица, откъдето отхвърлиха такова желание, само че на практика нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не насочи съответно обръщение за поддръжка на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

В единадесетите парламентарни избори в страната вземат участие 17 политически партии и обединения. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разграничена на шест изборни региона, във всеки от които се избират по 20 депутати. Кои ще са те се взема решение от подадените гласове, разпределени по метода Д’Онт. 

Евентуалните обединения след изборите, които биха съставили държавно управление, бяха една от водещите тематики в предизборната акция. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия съгласно социологическите изследвания би получила максимален брой гласове на вота, уточни като мечтан съдружен сътрудник обединението на албанските опозиционни партии " Заслужава си ", които от своя страна също обявиха убеденост, че ще вземат участие в бъдещото държавно управление в страната. Буяр Османи, който беше повдигнат от обединението към ДСИ за президент на първия тур, съобщи обаче, че в идващия парламент на Северна Македония Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще има 20 депутати и ще бъде единственият, „ който може да обезпечи така наречен бадентерово болшинство " (включването на етническите общности при вземането на значими решения) в законодателния орган.

За провеждането на изборите са упълномощени 1999 наблюдаващи и задгранични медии, които да наблюдават и осведомят за изборния развой в страната, излиза наяве от информацията, оповестена на страницата на Държавната изборна комисия.  

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР