Граждани сигнализираха НАТО за дерайлиралия влак на гара Пловдив. Инцидентът

...
Граждани сигнализираха НАТО за дерайлиралия влак на гара Пловдив. Инцидентът
Коментари Харесай

Риск за националната сигурност при инциденти като този в Пловдив? Работата стигна до НАТО!

Граждани алармираха НАТО за дерайлиралия трен на гара Пловдив. Инцидентът и блокирането на придвижването демонстрират забележителен риск за националната сигурност съгласно тях. От " Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз " упорстват за възобновяване на аварийните жп трасета в града под тепетата. Ето какво пишат още жителите:

" Във връзка със станалия случай на гара Пловдив с трен на частния товарен железопътен оператор " Булмаркет “ от 16 февруари 2019 година, който аргументи материални вреди и обилни проблеми с придвижването на влаковете в цяла Южна България, бихме желали да ви обърнем внимание, че този случай е индикативен за рисковете пред националната сигурност на Република България. Това е по този начин, защото при възможна изключителна обстановка, без значение военна - обвързвана с спиране и разваляне на релсов път или цивилна – пожар, наводняване, атентат или други целенасочени дейности за блокиране на гара Пловдив, цялото влаково придвижване в посока от София – през Пловдив до Бургас /турска/гръцка граница, както и трасето Пловдив – Филипово – Карлово или Пловдив – Филипово – Перущица, както и Пловдив – Асеновград ще бъде възпрепятствано и/или прекратено. Това значи неспособност или мощно усложнение за бързото и дейно дислоциране на военни и/или филантропични екипи/мисии на територията на цяла Южна България, а също и би прекъснало или мощно затруднило жп връзката сред страни – сътрудници от НАТО ".

Гражданите са изпратили и основана от тях карта, показваща огромен брой отстранени през годините жп връзки, чиято липса сега пречи за диверсифициране на придвижването при възможен случай. В момента всички трасета водят към гара Пловдив и в случай че тя бъде блокирана, влаковете ще би трябвало да бъдат спрени или да заобикалят по доста по-отдалечени направления, което в миг на рецесия, може да се окаже с пагубни последствия.

" Трасетата и връзките, са оцветени в червен цвят - показват от самодейността и не престават - сега от направление София не съществува пряк достъп до гара Филипово (трасето е демонтирано дефинитивно през 2017 г.). Сега, с цел да стигнат до тази гара и с цел да продължат по направление Бургас-Карлово-Панагюрище, влаковете наложително би трябвало да стигнат до гара Пловдив, да извърнат придвижването си и да се върнат към гара Филипово.

Ситуацията е сходна и от южната страна на града. През 2016 година южното обходно трасе (в червено) е предадено от Национална компания железопътна инфраструктура на Община Пловдив. То е прекратено на няколко места, само че другояче е със непокътнат релсов път. Това трасе обезпечава обход на гарата от юг. По наша информация общината възнамерява уголемение на действителен авто път и дефинитивно унищожаване на жп линията.

С жълт цвят е показано трасето Пловдив – Филипово, което също през годините е било обект на опити за унищожаване като тази тематика продължава да се разяснява и бъдещето на трасето е неразбираемо.

Гражданите напомнят, че обстановката в София е доста сходна - като през годините са отстранени Околовръстната железница на града, заобикаляща Централна гара от юг и двете трасета, заобикалящи я от Север - през гара " Биримирци ".

Писмото е изпратено и до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на защитата Красимир Каракачанов и министъра на превоза Росен Желязков.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР