Граждани се събраха пред паметника на полк. Борис Дрангов в

...
Граждани се събраха пред паметника на полк. Борис Дрангов в
Коментари Харесай

Любомир Талев: Полк. Борис Дрангов е най-яркото доказателство, че с РСМ имаме обща история

Граждани се събраха пред паметника на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия " Г. С. Раковски ", с цел да отбележат 151 година от рождението (по нов стил) на огромния български родолюбец, боен и теоретик, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Събитието е проведено от българските родове от Македония.

Юристът и лекар по конституционно право Любомир Талев, роднина на писателя Димитър Талев, сподели пред БГНЕС, че би трябвало да запомним полк. Борис Дрангов като един извънредно огромен българин, като родолюбец до мозъка на костите си, тъй като през целия му живот водещ при него е бил точно патриотизмът. " Той е родом от Скопие, български офицер, който взима присъединяване в Илинденско-Преображенското въстание и във войните за национално обединяване – двете Балкански войни и Първата международна война, когато той умира героичен, ръководейки защитата на кота 1050 в борбата за река Черна ", описа той.

Любомир Талев уточни, че с изключение на български боен воин, полк. Борис Дрангов е боен стратег и теоретик, водил школата за запасни офицери в Скопие по време на Първата международна война. " Автор е на редица публикации, писания и трактати за военна подготовка и военна тактичност, като във всички тях патриотизмът е водещ ", означи той и добави, че един от трудовете на полк. Борис Дрангов е " Юнаци, изпълнете клетвата! ".

Талев е безапелационен, че би трябвало да помним полк. Борис Дрангов, тъй като той е един извънреден образец за национализъм. За това приказват и последелните думи на военния воин: " Колко доста желаех още да послужвам на България... "

" Това е един образец за подвиг и родолюбие, от какъвто имаме изключително огромна потребност и през днешния ден ", съобщи юристът и изясни, че полк. Борис Дрангов е фигура, която може да ни сплотява с нашите събратя от другата страна на границата – в Р Северна Македония.

" Той е родом от Скопие и в това време е български родолюбец. Той е най-яркото доказателство, че с народа да РСМ сме имали не просто споделена, а обща история до 1944 година ", сподели още Любомир Талев и заяви, че с изключение на в София, македонски българи ще поднесат цветя на гроба на полк. Борис Дрангов в Скопие.

Маестро Христо Христов, роднина на Гоце Делчев, също отдаде респект пред полк. Борис Дрангов. Пред БГНЕС той изясни, че би трябвало да помним и да вземем образец от подвига на полк. Дрангов, тъй като това, което той е направил, се назовава смелост, храброст. " Аз не познавам чак толкоз доста храбри и смели хора. Той е един подобен образец, човек, който знае, че концепцията е повече от живота, повече от това, за което трепери всяко живо биологично създание. Идеята, идеята, татковината – ето, по тази причина съм тук, поради него, поради тази концепция, да съм малко по-близко до тези хора, за които концепцията, тази великата концепция, е близко на сърцето ", съобщи маестро Христов.

Милена Борисова означи, че полк. Борис Дрангов е бил учител по военно дело и е имал школа в Скопие. " Участвал е във войните за национално обединяване и е дал сърцето и живота си за концепцията за единна България ", напомни тя и прикани да взимаме образец от такива велики българи./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР