Граждани подготвят протест в София в защита на частната собственост,

...
Граждани подготвят протест в София в защита на частната собственост,
Коментари Харесай

Протести в защита на частната собственост блокират столичното Цариградско шосе

Граждани приготвят митинг в София в отбрана на частната благосъстоятелност , във връзка със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност.

От през днешния ден до петък - 12 юли стачкуват жители от Горубляне, Дървеница, Казичене, Бусманци, Кривина, село Житница . Те чакат към тях да се причислят и жителите на всички села към София, включени в общия градоустройствен проект на столицата за национализация на земите им посредством градоустройствени процедури.
 Жители на
Жители на " Горубляне " стачкуват поради иззети парцели в " Младост "

Твърдят, че имат данни за желани подкупи от кмета Иванчева

Решението е взето на заседание сред инициативните комитети на Горубляне и Бусманци, на което е взето решението тази седмица да бъде блокирано Цариградско шосе всекидневно, от 18 и 30 до 20 и 30 часа - на кръстовището на ул. Павел Красов и ул. Димитър Пешев (входа на София), разяснява проектант Янита Тарабанова, деятел от Инициативен комитет Горубляне.

Основните недоволства на жителите от разнообразни точки на столицата са сходни и свързани основно с опасения за неаргументирано изземване на частни земи , ниска цена или липса на обезщетение от страната.

Това, което тормози протестиращите, е правото, съгласно тях, страната да лишава частна благосъстоятелност, без да има критерии за цена, което води до безценица.
 143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната благосъстоятелност
143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната благосъстоятелност

Президентът Радев възрази против неравнопоставеността измежду притежателите

Припомняме, Радев наложи наново несъгласие върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност , само че то бе отхвърлено от депутатите с единогласие.

Искането на Радев е конституционните съдии да разгласят за противоконституционни и за несъответстващи на интернационалните контракти обособени разпореждания от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност ( обнародван Дъждовни води бр. 44/4.06.2019 ).

Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното несъгласие върху законовите разпореждания, се споделя в известието.

Припомняме, на 27 май президентът наложи несъгласие върху Закона за държавната благосъстоятелност . Сред претекстовете му тогава бе, че част от измененията не пазят правото на частна благосъстоятелност.

На 17 май по време на парламентарен надзор районният министър Петя Аврамова изясни, че има 69 каузи за компенсации по Южната дъга на Околовръстния път. Тя посочи, че признатите промени в Закона за държавната благосъстоятелност облекчават процедурите за отчуждаване на парцели за държавни потребности. По думите на Аврамова се чака парцелите, които са в регистрите за общинска благосъстоятелност, и тези, които по документи са благосъстоятелност на Столична община, да бъдат одържавени . Има искане към Столичния общински съвет и се чака решение, сподели Аврамова.

Това не е първото несъгласие на президента Румен Радев върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. На 17 октомври 2018 година той също наложи несъгласие, което бе отхвърлено на 24 октомври 2018 година

Тогавашните претекстове на Радев бяха, че е неприемливо правната уредба да се трансформира от средство за отбрана в законодателни решения , които повреждат публичния интерес. Според Румен Радев публичният интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила , които да го охраняват във всички случаи .

Протестиращи поданици на квартал " Горубляне " стигнаха и до президент с настояванията си. Те се опълчват на проектите на Столична община да построи парк на техни терени. Няколко пъти през април месец те блокираха и придвижването по " Цариградско шосе ".
 Президентът сезира Конституционен съд за измененията в Закона за държавната благосъстоятелност
Президентът сезира Конституционен съд за измененията в Закона за държавната благосъстоятелност

Румен Радев отстоява позицията си, откакто депутатите отхвърлиха ветото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР