Графитът с Иван Вазов в цял ръст пред Народния театър,

...
Графитът с Иван Вазов в цял ръст пред Народния театър,
Коментари Харесай

Каква е историята на гигантския графит на Иван Вазов в Сопот?

Графитът с Иван Вазов в цялостен растеж пред Народния спектакъл, който бе изрисуван на най-високия жилищен блок в Сопот, към този момент пета година е горделивост на града.

Гигантският графит с облика на Вазов, който провокира огромен интерес в обществените мрежи и измежду туристите, се извисява в подножието на Стара планина. В лявата ръка държи шапка и е преметнал балтон.

Малко хора знаят, че картината е на художника Васил Стоилов, а оригиналът се съхранява в Народния спектакъл. Идеята да бъде осъществена тъкмо тази картина е на кмета на общината Деян Дойнов.

" Той е творил и в София. Бил е министър на просвещението. Исках да припомня на всички наши съграждани и туристи на града, че Вазов има огромен принос и в София и счетох, че е належащо да пренесем София в Сопот, не Сопот да излиза. Той от дълго време е излязъл посредством тези персони в народен и международен мащаб ", изясни кметът.

Изумителната картина е била изрисувана от известни пловдивски графисти. Изпълнението е лишило две седмици. Използвана е била и специфична техника.

" Фокусира ги обратно, напред, с цел да могат първо добре да очертаят кантовете на самите облици, по-късно да наложат специфичните холандски бои, с които работиха и които са дълготрайни, извънредно качествени. Ще остане за дълги години ", сподели още Дойнов.

В Сопот са изрисувани 7 жилищни блока с персони от Вазовия жанр. За локалните хора родът на Патриарха на българската литература е емблема на града.

" Само като кажем " Под игото ", разбираме цялата история на България, като кажем " Епопея на забравените " - революционната битка на нашия народ, като кажем поемата " Грамада " - гения на Иван Вазов. Приживе той е споделил: " И моите песни все ще се четат, четем и пеем ги поете, ние твоите слова обличаме в ария, по този начин ще бъде и през вековете до момента в който свят светува и твойта тирада звънлива, хубава се чува ", напомни Васил Василев - гражданин на Сопот.

" Българското ", както Вазов го поставя в кавички, не е единствено да създадем най-дългото знаме, да играем хоро от заран до вечер и да се бием в гърдите. Българското на Вазов - това са тъгите, това е оня финален дъртак, който маха на една България, която съществува в слепия му разум и считам, че всички тези хора ще останат доста след нас. Нас няма да ни има, само че е значимо ние да ги пренесем в бъднините ", сподели шефът на къща музей " Иван Вазов " Борислава Петрова.

Община Сопот е измежду първите в България, осъществила родолюбивата самодейност. В близко бъдеще следва да бъде изрисуван и последният саниран блок - с лика на майката на Вазов - Съба Вазова.

Репортер: Станислава Христозова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР