Градусът на напрежението в горната камара на испанския парламент, който

...
Градусът на напрежението в горната камара на испанския парламент, който
Коментари Харесай

Кулминация на напрежението! Мадрид поиска отстраняването на Пучдемон, Барселона отвърна с декларация за независимост, надигнаха се и баските

Градусът на напрежението в горната камара на испанския парламент, който разисква активирането на член 155 от Конституцията, се покачва, откакто в дебатите се намесиха баските сенатори, оповестява националният всекидневник El Pais, представен от " Фокус ".

Говорителят на Баската националистическа партия акцентира, че „ баската нация съществува “. В отговор сенаторите от Народната партия репликираха с викове: „ Не съществува “. Отговорът им бе посрещнат с бурни овации.

В тирада, траяла 45 минути, испанският министър-председател Мариано Рахой изиска от Сената отстраняването от власт на районния водач на Каталония Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния самостоятелен район.

Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой прикани да бъде пристъпено към „ освобождение на водача на каталонското държавно управление, неговият заместител и всички районни министри “.

Малко по-късно партиите „ Заедно За “ и „ Кандидатура за национално единение “ (CUP) внесоха резолюция в районния парламент в Барселона, с която оповестиха самостоятелност от Испания. Това съобщи представител на ръководещата коалиция в Каталуния, откакто Мадрид предприе ограничения за прекратяване на самостоятелните права на района.

„ Ние разгласяваме Каталония за самостоятелна страна под формата на република ", гласи началото на препоръчаната резолюция, направена от партиите, притежаващи болшинство в районния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, посочи говорите на „ Заедно За “.

Управляващата в Барселона коалиция от партиите „ Заедно За “ и „ Кандидатура за национално единение “ имат нежно болшинство в районния парламент, което на доктрина би им разрешило да утвърдят предлагането за оповестяване на самостоятелност, предава Sky News.

На този ход обаче се опълчват опозиционните партии в каталонския парламент, а някои от тях предизвестиха, че ще бойкотират гласуването на резолюцията, импортирана по-рано в петък. Не се прецизира обаче кои биха били тези политически сили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР