Градско момче, родено и живяло в столицата. Това е Пламен

...
Градско момче, родено и живяло в столицата. Това е Пламен
Коментари Харесай

Столичанин реши да се бори за възраждането на българското село

Градско  момче, родено и живяло в столицата. Това е Пламен Иванчев. Логичното е да заобикаля мотиката, лопатата и теслата, само че не. В последните 2 години те са постоянно в ръцете му, тъй като е трансформирал в своя идея възобновяване на едно село наоколо до Павликени. “Като дете съм изкарал всичките си лета в село Караисен и помня дните, когато къщата ни беше като “Гераците ”. Бавно хората изчезват, а не желая това да се случва ”, споделя Пламен и не се стопира пред нищо, с цел да попречи на неприятната наклонност. Ето 5 стъпки, които той е извървял в идеята си да резервира жива общността на едно затихващо малко обитаемо място:

1. Връща се към детството си и напуща държавната си работа

  “Тази наклонност да замират селата ме натъжава. Сега в село Караисен закриват учебното заведение и по този начин стопира идната вълна от деца ”, споделя Пламен Иванчев. Към селото го тегли детството му. Като дребен е прекарвал всичките си лета там и има доста мемоари от безгрижното време, когато е бил заобиколен от другари, с които към момента се среща. “Знам, че несъмнено звучи смешно мъж на моята възраст да се връща към детството си, само че това е, което желая ”, прибавя 34-годишният Пламен, който поддържа обществения и културния живот в Караисен.

 Той приключва стопанска система на превоза в УНСС и допреди 2 години работи при омбудсмана на България. Напуска държавната работа, с цел да може да работи отдалечено с концепцията да бъде повече време на село. Отива в маркетингова компания, която обаче бързо се разраства. Така първичният му проект да стои отвън столицата с компютъра отчасти пропада. Сега още веднъж му се постанова да работи в офис. “Много ме беше боязън да пожертвам и да напусна предходната си работа, а втората крачка не знам по кое време ще е ”, прибавя Иванчев.

2. Откупува театрална режисура за жителите на селото

 За да се резервира будно обществото в едно малко обитаемо място, то има потребност от просвета, твърди Пламен. Затова в средата на предишния юли той прави театрална режисура в селското читалище. “Хората, отдалечени от града, нямат опция да гледат спектакъл, а имат потребност. Затова се свързах с Драматичния куклен спектакъл “Иван Радоев ” в Плевен ”, споделя Пламен, който купува постановката “Женитба ” на Гогол със специфичното присъединяване на Николай  Урумов. Пламен дава 1000 лева от джоба си, с цел да докара цялата натрупа и декора за представлението. Така няколко дни преди този момент селото осъмва, облепено с плакати за културната вечер. Въпреки огромната реклама се цялостни едвам една трета от залата за 300 индивида. За цена на билета Пламен дефинира 2 лева и през цялото време е наясно, че няма да успее да си покрие разноските. “Цял камион с декори пристигна. Артистите бяха сюрпризирани какъв брой огромна е залата на читалището, а с цел да гледат постановката, пристигнаха и възрастни, и доста младежи ”, споделя Пламен.

3. Възстановява физкултурен салон в рушащото се учебно заведение

 След театралната вечер Пламен влиза в постройката на остарялото учебно заведение в село Караисен. След къс оглед стартира да чисти някогашния физкултурен салон. “Първоначално изглеждаше много зле, само че откакто почистих главно, видях, че е много непокътнат, въпреки да беше необходим ремонт ”, споделя Пламен. Той взема решение да възвърне помещението, с цел да може всички поданици на селото да го употребяват. Този път са нужни повече средства. Трябва да се купят прозорци, порти, да се направи шпакловка и да се боядиса. “Направих дарителска акция за остарелия физкултурен салон в интернет, само че нещата не се получиха. Тогава от благотворителното съдружие “1% Промяна ” се свързаха с мен и показаха моята идея ”, споделя Иванчев. За месец се събират близо 6000 лева за възобновяване на салона. Щом получава парите обаче, стартира сложната част. “Трябваше да намеря човек, който да направи ремонта, да купя преференциално материали, само че в последна сметка след 2 месеца работа с доста пречки залата е подготвена ”, споделя Пламен, който получава боята като подаяние от строителна компания.

4. Организира празник с тенис шампионат

 След като остарелият физкултурен салон е чисто нова зала, идва време да бъде открит празнично. На 14 юли тази година Пламен показва новото помещение на съселяните си. Освен това провежда шампионат по тенис на маса и за втора поредна година кани театрална режисура в читалището. Този път без съвсем никаква реклама на самобитния празник идват доста повече хора от предстоящото. “През деня презентирах свършената работа по някогашния физкултурен салон. После имаше открит урок по капоейра. Дойде моят треньор, който сподели придвижвания на децата. Междувременно се състоя шампионат по тенис на маса, който беше с награден фонд, а вечерта още веднъж се игра театрална режисура. С оскъдна реклама пристигнаха толкоз доста хора, че ми свършиха билетите ”, споделя Пламен. Тази година на сцената в читалището излизат млади артисти от Нов български университет. В деня на откриването на залата Пламен провежда шампионат по тенис на маса.

5. Прави лого и уебсайт на селото

 Пламен посвещава всяка свободна минута на село Караисен. “Щом се прибера от работа, се занимавам със уеб страницата на селото ”, споделя той. Освен страница Иванчев е направил и лого, което е отпечатал на чаши и тениски. Също изследва историята на Караисен, с цел да сътвори текст за него в “Уикипедия ”.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР