Градските вредители се увеличават благодарение на изменението на климата -

...
Градските вредители се увеличават благодарение на изменението на климата -
Коментари Харесай

Politico: Вредителите в градовете се увеличават заради климата

Градските вредители се усилват с помощта на изменението на климата - градските управляващи прибягват до все по-изобретателни способи за битка с тях.

Повишаването на температурите основава идеални условия за по-бързото размножаване на вредители като плъхове и гълъби, както и за появяването на нови типове. Това основава незабавен проблем за публичното здраве за градските управляващи.

" Отдавна чакахме, че изменението на климата ще се трансформира в една от най-значимите закани за биоразнообразието ", споделя Крис Мъри, специалист по екология и публично здраве в Имперския лицей в Лондон.

" Но се оказва, че другите типове реагират по друг метод на другите закани и някои типове... в действителност могат да процъфтяват вследствие на изменението на климата и урбанизацията. "

Ето по какъв начин градовете се оправят с три типа вредители, които са облагодетелствани от стоплянето на градовете.

Бум на гълъбите

В Брюксел по-меките зими са довели до взрив на популацията на гълъбите, което е предиздвикало управляващите да тестват нови способи за управление на броя им.

" В резултат на по-топлото време гълъбите основават повече поколение, споделя Зубида Джелаб, съветничка по зелените площи и хуманното отношение към животните в Брюксел. " Те създават доста екскременти... и вследствие на това има доста изпражнения, които би трябвало да бъдат почистени на публични места и от старите здания. "

Един гълъб може да създава приблизително до 12 кг изпражнения годишно; като се изключи че замърсяват публичните пространства, тези изпражнения могат да съдържат бактерии, които основават риск за здравето.

Хващането и убиването на гълъби е неразрешено в района на Брюксел. Затова градът е възприел тактика, която е удобна за животните, с цел да се понижи броят на птиците: инсталиране на хранилки за птици, снабдени с контрацептиви, които краткотрайно вършат женските птици безплодни.

Използвани за първи път в Съединени американски щати, контрацептивите се трансфораха в известна тактичност за надзор на популацията на гълъбите в европейски градове като Париж и Барселона.

" [Методът] е доста по-хуманен от залавянето и кастрирането им - нещо, което се правеше преди 10 години - или от убиването им с отрова, оръжие или други животни ", твърди Джелаб.

Съветничката сподели, че тактиката, която за първи път е тествана през 2019 година, до момента е била сполучлива, като броят на гълъбите е намалял с до 50 % тук-там като площад " Клеман " в окръг Лакен. Сега градът уголемява програмата и в други елементи на Брюксел.

Поради обстоятелството, че изменението на климата " предизвиква разстройства " в моделите на размножаване на градските животни, Брюксел се стреми да " резервира салдото сред благосъстоянието на хората и благосъстоянието на животните, живеещи тук ", сподели тя.

Според Мъри ще става все по-трудно да се реализира този баланс.

Най-вероятните сюжети за изменение на климата през идващите години ще основат удобни условия за типове, " които всъщност са паразити ", сподели той. " Доказателствата, с които разполагаме, сочат, че би трябвало да сме разтревожени за това какви нови или още веднъж появяващи се заболявания могат да донесат те. "

Нападение от плъхове

Гълъбите не са единствените типове, които се развъждат с климатичните промени; в градовете се следи и фрапантно нарастване на броя на плъховете, тъй като

по-топлите температури им разрешават да поддържат дребните си на топло през зимата и да се развъждат целогодишно.

" По-кратките интервали на захлаждане, както и количеството хранителни запаси, налични в публичното пространство... доведоха до очевидно увеличение на популацията на гризачите в огромните градове ", споделя Франсоаз Ампуланж, общински консултант, отговарящ за хуманното отношение към животните в Тулуза.

Френският град опитва с нова тактичност за справяне с популацията на плъхове, като употребява порове за ограничение на броя на гризачите.

" Поставя се капан на изхода на бърлогата и се пускат до три фретки, с цел да прогонят плъховете ", изяснява Ампуланж. " Традиционните клопки нормално улавят единствено по-младите плъхове, само че тази система е сполучлива за хващане на " алфа " двойките, които основават приплодите на колонията. "

Стратегията е потребна опция на стандартните системи, като се има поради, че съществуват строги правила за потреблението на токсини, сподели Ампуланж. Уловените от фретките плъхове по-късно се евтаназират с газ.

Възраждане на комарите

Учените настояват, че Европа ще би трябвало да се приготви и за нови типове вредители и за завръщането на други, които са изчезнали от десетилетия.

Според Мъри да вземем за пример по-високите температури на континента уголемяват ареала на инвазивните типове комари.

" Комарите Aedes aegypti могат да придвижват опустошителни вируси като денга, жълта тресчица, зика и чикунгуня ", споделя той. " Нашите прогнози демонстрират, че те могат да се разпространят в Европа до края на десетилетието. "

Много инвазивни комари са били виновни за експлоадирането на заболявания в европейските градове през първата половина на 20-ти век, само че те са изчезнали вследствие на няколко сурови зими и по-добри практики за ръководство на комарите.

Сега изменението на климата към този момент води до повторната им поява в Южна Европа.

" Повишаването на температурата в огромна степен подкрепя развиването на този и други типове комари, като азиатския тигров комар, който към този момент е открит на север до Англия и е забъркан в експлоадирането на зараза от денга във Франция тази година ", споделя Мъри.

Той добави, че нуждата от запазване на вода във все по-сухите региони на Европа, като Испания, Португалия и Гърция, неизбежно ще сътвори среда, в която тези типове комари ще процъфтяват.

" Градовете ще би трябвало да положат повече старания за справяне с казуса с комарите, като разработят по-добри стандарти за резервоарите за вода и даже изпратят екипи от хора, които да ревизират домашните саксии с цветя и вани за птици за съществуване на престояла вода ", сподели той.

Но даже и това може да се окаже незадоволително, предизвестява той.

" Вече е открито, че азиатският тигров комар зимува в канализацията даже тук-там с доста бездънен сняг ", сподели той. " Те идват с по-топлата температура и развиват способи да оцелеят до идващия сезон и да се съживят. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР