Градската железница на Пловдив засега е на етап проектиране, но

...
Градската железница на Пловдив засега е на етап проектиране, но
Коментари Харесай

Пълна промяна в Пловдив! Затварят Бетонния мост

Градската железница на Пловдив към този момент е на стадий планиране, само че се чака още тази година да стартира построяването на естакадата на бул. " Копривщица ". Жп релсите ще се вдигнат на 15 метра, което ще освободи трафика от сегашните три прелеза.  Това разгласи транспортният министър Христо Алексиев след работната среща при регионалния шеф Ангел Стоев във връзка на  жп плановете в Пловдив и региона. В диалога участваха кметовете на прилежащите общини, измежду които беше и кметът на Пловдив Здравко Димитров, както и представители на бизнеса, написа " Марица ".

Основната тематика на полемиката беше градската железница. " Пловдив се развива, промишлеността бележи растеж, натовареният трафик замърсява въздуха, стават тапи, пътува се до работа към 2 часа. Проблемът с трафика може да бъде решен по този начин, както е направено в доста други европейски страни - посредством развиване на добра градска железница, която ще се употребява както за градския превоз, по този начин и за довеждащ от близките обитаеми места към Пловдив. По този метод ще се понижи трафика на тези 6 милиона коли, които всеки месец влизат и излизат от Пловдив ", разяснява министърът. 
-->
Христо Алексиев обясни, че е образувана координационна група към регионалния шеф, която да синхронизира работата по плана за S-ban, чиято концепция е да свърже също прилежащите общини и индустриалните зони. И увери, че екипът на НКЖИ работи в съгласуваност с Община Пловдив, с цел да може железницата да бъде съобразена с главните проекти за развиването на Пловдив.

В момента в Пловдив се осъществят планове за 250 млн. лв. - пробив под Централна гара и рационализация на ЖП - възел Пловдив.

За повдигането на жп линиите на бул. „ Копривщица ” и връзката сред Централна гара и гара „ Филипово ” има подготвен абстрактен план и са обезпечени 200 млн. лв. по новата оперативна стратегия „ Транспорт ”, като планът е втори стадий от жп възел Пловдив. Освен тази сума ще е належащо съфинансиране от страната сред 20% и 40%.

" Говорихме с Община Пловдив, че би трябвало да стартират процедури по правене на подробни устройствени проекти, с цел да може още тази година да обявим социална поръчка  за избор на реализатор и да стартираме този мащабен инфраструктурен план, изясни Христо Алексиев.

Проектът включва двойна жп линия на второто равнище, както и нов стоманен мост за влакове.  Ще бъдат отстранени прелезите, а Община Пловдив ще би трябвало да построи пътната инфраструктура, а също и да облагороди долните пространства.

Христо Алексиев увери, че доникъде на 2024 година ще завърши построяването на пробива под Централна гара, както и модернизацията на жп възела. Двата плана ще костват общо 600-700 млн. лв..

Министърът удостовери, че Бетонният мост няма да се събаря, само че ще бъде затворен през лятото. Целта е за 4 месеца да се извърши рехабилитация и реорганизация на оборудването, с цел да могат по-късно под него да минават скоростните влакове.

 Затварят Бетонния мост през лятото, подвигат на 15 метра естакада над

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР