Говорителят на Националната следствена служба Бисерка Стоянова огласи подробности по

...
Говорителят на Националната следствена служба Бисерка Стоянова огласи подробности по
Коментари Харесай

От Следствието с горещ коментар за обвиненията срещу Александър Николов и бившия шеф на Булгаргаз

Говорителят на Националната следствена работа Бисерка Стоянова огласи детайлности по досъдебното произвеждане, водено против някогашния министър на енергетиката Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов и някогашния началник на „ Булгаргаз “  Людмил Йоцов.

И трите лица са с мярка за неотклонение " подписка ", което ще рече, че обвиняемите поемат обвързване да не напущат местоживеенето си без позволение на съответния орган.

Досъдебното произвеждане е по сигнал на ДАНС и е формирано след преценка на прокурор от Софийска градска прокуратура. " Линиите, по които провеждахме следствието, са няколко. Основно те бяха ориентирани по отношение на образуване на формалната позиция на " Булгаргаз " като обществено дружество, по отношение на препоръчаната нова скица на заплащане по дълготрайния контракт с " Газпром ", който изтече в края на предходната година. По отношение на дейностите, които е следвало да бъдат подхванати и които са подхванати в посока на това по кое време и какви дейности съответно са подхванали длъжностни лица от " Булгаргаз ", също по този начин от Министерство на енергетиката, защото " Булгаргаз " е обществено препдриятие, страната има и е принципал на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал и едноличен притежател на капитала на " Булгаргаз " ЕАД. При преценка на събраните доказателства, които все още са в огромен размер и са оценени на равнище задоволително, с цел да се направи извод за виновността на съответни лица. Това са длъжностни лица. На две от лицата, на които през днешния ден им бяха предявени постановленията за привличане, има две обвинявания, които са за умишлена занемареност във връзка с някогашния изпълнителен шеф на " Булгаргаз " ЕАД и на някогашен министър на енергетиката за неупражнен задоволителен надзор върху активността на някогашния изпълнителен шеф на " Булгаргаз " по отношение на безучастие за обезпечаване на своевременни дейности за обезпечаване оперативната активност на " Булгаргаз ", уточни Стоянова.

Обвинен е и заместник-министър на енергетиката, разгласи още представителят на Национална следствена служба. " Неговото обвиняване е за престъпление по работа по отношение на връзката и реда на връзка, осъществен сред Министерски съвет и сдружението " Булгаргаз " ЕАД, който е превишил правата си. Предявено му е обвиняване за длъжностно закононарушение. Последвала е вреда в размер на над 88 милиона лв. за края на април и май. Щетата е за " Булгаргаз ", добави Бисрека Стоянова. 

Разследващите са решили, че казусът е изключително тежък, защото " активността на " Булгаргаз " като публичен снабдител е била застрашена във връзка със сигурността и непрекъсваемостта на доставките ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР