Говорителят на главния прокурор Сийка Милева атакува служебния министър Николай

...
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева атакува служебния министър Николай
Коментари Харесай

Сийка Милева към служебния външен министър Николай Милков: Абсурдно е да се обвързва отговорността на главния прокурор с приемането на България в Шенген

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева нападна служебния министър Николай Милков в коментар за организация БГНЕС. Коментарът е във връзка изявлението на Милков, че „ приемането на два закона – за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор и за промяна в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ще оказват помощ на България да получи „ да “ за участие в Шенген “

“Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви персонални, неофициални задължения във връзка с приемането на така наречен „ законопроект за следствие на основния прокурор “, дано бъде задоволително самоуверен да излезе и да го каже пред цялото общество.

Изненадана съм, че за следващ път представител на изпълнителната власт обществено декларира пред обществото поредна лъжа, обслужваща само политически ползи.

Недопустимо е посланик да твърди, че съответни законови ремонти, които касаят единствено и само вътрешнополитически въпроси, биха могли да са залог за участието на България в Шенген, в случай че не цели политически операции.

Твърдението на служебния външен министър за обязаност на приемането в Шенгенското пространство на България и наказателната отговорност на основния прокурор е неуместно. Те нямат никаква връзка между тях. Шенгенското пространство разрешава на жителите на съответните страни да пътуват свободно сред обособените страни членки без да минават граничен надзор. Поради това и условията към страните са свързани само и единствено със сигурността на границите и вътрешната сигурност, което е нещо напълно друго.

Европейската комисия и Европейският парламент неведнъж са заявявали, че поддържат абсолютно България да влезе в Шенгенското пространство, защото сме изпълнили всички критерии, с цел да станем негов пълновръстен член.

Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви персонални, неофициални задължения във връзка с приемането на така наречен „ законопроект за следствие на основния прокурор “, дано бъде задоволително самоуверен да излезе и да го каже пред цялото общество.

Политиците в последно време не вършат разлика сред понятията наказателна отговорност, надзор и отчетност на основния прокурор, разграничението сред които е пределно ясно. Отчетността и контролът са нещо напълно друго от наказателната отговорност и не трябва да се смесват. Противното значи липса на правни, а даже и на житейски и езикови знания.

При съществуването на настоящ механизъм за отчетност, както и за надзор на основния прокурор, остават неразбрани политическите изявления за това, че подобен няма и следва основаването му, още повече от това зависи приемането ни в Шенген.

Съгласно Конституцията на Република България Народното събрание изслушва и приема годишния отчет на основния прокурор за използването на закона и за активността на прокуратурата и проверяващите органи. Народните представители не извършват това свое обвързване в продължение на към този момент три години. Същевременно сме очевидци по какъв начин представители на изпълнителната власт всекидневно приказват за неналичието на отчетност и надзор на основния прокурор.

Позицията на Прокуратура Република България е безапелационна – така наречен „ законопроект за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор “ е противоконституционен. Както е добре известно, такова е мнението и на представители на университетските среди и юридическата общественост у нас.

Споделям изцяло загрижеността на министър Милков за рисковете пред националната сигурност на страната ни, идващи от зловредното съветско въздействие, и имам вяра че българските институции с общи старания могат и са длъжни да му противодействат. Това е в директен интерес както на българските жители, по този начин и на евроатлантическата ориентировка на страната ни, неизменима част от която е и присъединението на България към Шенген.

Прокуратурата ще продължи да извършва конституционноустановените си пълномощия, с цел да спомогне Република България да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство допустимо най-скоро. Това обаче не би било допустимо без взаимните старания на всички виновни за тази задача институции. ”


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР