Говорител на израелската армия заяви, че влизането на хуманитарна помощ

...
Говорител на израелската армия заяви, че влизането на хуманитарна помощ
Коментари Харесай

ООН иска бързо отваряне на хуманитарния коридор за Газа

Говорител на израелската войска съобщи, че влизането на филантропична помощ в Ивицата Газа през пропускателния пункт " Рафах "   " следва да бъде решено ". Коментарите му идват в миг, в който Организация на обединените нации съобщи, че " първата доставка на филантропична помощ би трябвало да стартира през идващия ден или малко по-късно ".

Припомняме, че единственият граничен пункт на Газа, който не се управлява от Израел, е египетският " Рафах ". Той обаче ще бъде отворен най-рано през днешния ден, 20 октомври, стана ясно през вчерашния ден след диалог сред американския президент Джо Байдън и египетския му сътрудник Абдел Фатах Сиси. Вече няколко дни стотици хора чакат камионите с филантропична помощ да влязат от Египет в анклава, а в противоположна посока да поемат чужденци. Според Байдън египетският държавен глава се е съгласил " Рафах " да бъде отворен, само че е необходим ремонт на пътя, с цел да могат камионите да преминат обикновено.

В началото на седмицата Израел и " Хамас " отхвърлиха опцията за прекъсване на огъня в Южна Газа, с цел да може да бъде отворен пунктът.

В сряда израелското държавно управление съобщи, че няма да попречва влизането на филантропична помощ в блокираната Ивица Газа от Египет - след напън от страна на интернационалните му съдружници.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации оповестява, че е в напреднали договаряния с всички страни в спора, с цел да се подсигурява скорошно започване на интервенция за даване на помощ в Газа. " Водим задълбочени и напреднали договаряния с всички заинтригувани страни, с цел да подсигуряваме, че интервенцията по даване на помощ в Газа ще стартира допустимо най-бързо и при подобаващи условия ", съобщи Йенс Лаерке, представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси, представен от " Ал Джазира ".

" Окуражени сме от известията, че другите страни са покрай съглашение по отношение на изискванията и че първата доставка би трябвало да стартира през идващия ден или към него ", гласи още изказването му.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус съобщи, че продължава да желае достъп за доставка на животоспасяващи материали в Ивицата Газа и се надява, че пропускателният пункт " Рафах " ще бъде отворен през днешния ден.

" Повече забавяния ще доведат до още повече премеждия и повече смъртни случаи ", написа той в Twitter.

СЗО към този момент предизвести, че здравната система в Ивицата Газа е на ръба на колапса, като лекарите са принудени да оперират без анестезия, а някои животоспасяващи процедури като диализата са застрашени от прекъсване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР