Готови сме с промени в Закона за водите и в

...
Готови сме с промени в Закона за водите и в
Коментари Харесай

Нинова: Необходим е спешен ремонт на най-опасните язовири в страната

Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим на вашето внимание. Необходим е незабавен ремонт на рисковите язовири в страната.

Това разгласи довечера вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. Тя направи изказването по време на чуване по нейно искане в Народното събрание по тематиката за язовирите, заяви " Нова ".

Подготвят се и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите към тези водни уреди.

Други значими задания в тази тенденция са основаването на обединен указател на язовирите в България, с цел да се знае какъв брой са, къде се намират и чия благосъстоятелност са, както и приключването на класификацията им, с цел да стане известно какъв брой са рисковите уреди и в какво положение са.

Нинова уточни, че е належащо да се форсира процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска благосъстоятелност, към Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", както и да се актуализират язовирите, включени в листата за поправки с Решение на Министерски съвет 495 и да стартира съответният им ремонт, като се стартира с най-опасните уреди.
 Петков: Огромен е казусът с язовирите ни
Петков: Огромен е казусът с язовирите ни

35 язовира се водят високо рискови - никой от тях не е ремонтиран

Припомняме, че малко по-рано довечера отношение по този проблем в Народно събрание взе и министър председателят Кирил Петков.

Проблемът с язовирите е голям. Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано ръководство на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо рискови - никой от тях не е ремонтиран, добави Петков. Ремонтирани са 10 язовира, сподели Петков.

Тревожно е, съгласно него, по какъв начин толкоз стратегически обекти са оставени в безхаберно положение. В момента равнището се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна заплаха за живота и здравето на хората, само че просмукването продължава. Трябва нов проект. И това разпокъсване сред министерства би трябвало да спре, настоя Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР