Готови са анализите на водните проби, взети на 4 август,

...
Готови са анализите на водните проби, взети на 4 август,
Коментари Харесай

След екокатастрофата в Родопите: МОСВ отчита минимално замърсяване на река Девинска

Готови са анализите на водните проби, взети на 4 август , когато специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян, Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “ (БД ИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда ревизираха сигнал за умряла риба и запенване на река Девинска в региона на " Девин “ ЕАД, за който " Фокус " осведоми първи, осведомиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите .

Поради замяна на помпи беше позволено нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Девинска без нужното позволение по Закона за водите.

При разбор на взетите от БД ИБР проби от повърхностни води от река Девинска преди и след нерегламентираното заустване, е открито минимално превишение на допустимите стойности за положително положение по индикатори азот амониев, ортофосфати и общ фосфор. Причината да не се откриват огромни превишения в концентрациите на измерените индикатори е залповият темперамент на замърсяването. В момента на пробонабиране замърсяването е било прекратено - нечистите води на реката, които са предизвикали измирането на рибата, са отнесени от водното течение. Може да се направи умозаключение, че въздействието върху рибната фауна е било моментно.

С оглед следене на положението на реката, на 10.08.2023 година от специалисти на БД ИБР и Регионалната лаборатория е осъществено и пробонабиране на биологичен детайл за качество - макрозообентос, който регистрира минали замърсявания. Пробонабирането е осъществено в три пункта – над и под откритото нерегламентирано заустване и в устието на река Девинска след град Девин. Резултатите демонстрират, че в пункта над нерегламентираното заустване е регистрирано чудесно положение на биотичния показател на макрозообентоса. В точката след нерегламентирано заустване има утежняване на стойностите на биотичния показател за макрозообентос. Отчетеното намаление е от чудесно към положително положение, с което изрично се открива влияние върху водния обект в резултат на нерегламентираното заустване. В пункта, ситуиран при устието на река Девинска след град Девин, е регистрирано умерено положение на  биотичния показател за макрозообентос, като няма смяна в регистрираното положение на макрозообентоса по отношение на осъществения през актуалната година мониторинг преди датата на замърсяването. Следва да се има поради, че този пункт регистрира наличното натоварване на реката от съществуващи зауствания по издадени разрешителни, в т. ч.  и от градската канализация на град Девин.

Питейно-битовото водоснабдяване на град Девин не се реализира от река Девинска, а от каптиран натурален извор " Балдаран “, ситуиран на към 14 км от града в землището на село Фотиново, община Батак, област Пазарджик, според издадено позволение от шефа на БД ИБР. Около каптирания извор има уредена санитарно-охранителна зона, с която се обезпечава физическата защита на водоизточника и отбрана против постъпване на замърсители в него.

При разбор на взетата от РИОСВ-Смолян проба на излаз в допълнение инсталираната от предприятието тръба е установено превишение по индикатор " дейна реакция – рН “. Отчетената стойност е 10,28±0,05 при норма от 6 до 9. За останалите индикатори – химична нужда от О2, биологична нужда от О2 и неразтворени субстанции, не са открити превишения на емисионните правила.

Производствените отпадъчни води от " Девин “ ЕАД се образуват от измиване на линиите за бутилиране и галоните за многократна приложимост. Съгласно предоставените от компанията осведомителни листове за сигурност, за измиването се употребяват кисели и алкални препарати, някои от тях под формата  на пяна.

За позволеното от сдружението нерегламентирано заустване на отпадъчни води без позволение по Закона за водите, от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян е формиран акт за определяне на административно нарушаване. Дадените на " Девин “ ЕАД предписания  са изпълнени преди приключването на техния период. В инспекцията е показан план-график за зарибяване на река Девинска в повредения сектор, а  в допълнение инсталираната тръба на излаз спешен преливник е отстранена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР