Горските пожари край гръцкия град Александруполис отнеха живота на още

...
Горските пожари край гръцкия град Александруполис отнеха живота на още
Коментари Харесай

27 жертви взеха пожарите в Гърция

Горските пожари край гръцкия град Александруполис лишиха живота на още 26 души, откакто през вчерашния ден беше намерено тялото на един умрял, заяви гръцката телевизия „ Скай “.

След първичната информация от представителя на пожарната Янис Артопиос за гибелта на 18 души, за които се счита, че са мигранти, защото няма подадени сигнали за изчезнали хора в региона, огнената буря в националния резерват Дадия в региона на Лефкими, Североизточна Гърция, лиши живота на още осем души. Така броят на откритите през днешния ден изпепелени тела на хипотетични мигранти се усили до 26. 

Обгорелите тела на 18 души бяха открити в далечен регион на юг от село Авантас в Северна Гърция, оповестиха спешните екипи, борещи се с горските пожари край Александруполис. Според гръцки медии, починалите са имигранти. Трагедията се е разиграла в регион Еврос, граничещ с преминаващата по река Марица граница с Турция.

Властите успокояват, че към този момент няма заплаха огънят да премине и на българска територия. Въпреки това горският пожар в гръцката област Родопи е огромен и продължава да се разраства. 

 
 Greece Wildfires 23234281239318 Снимка: АР
Критична продължава да бъде ситуацията и край Александруполис. Вестник Катимерини написа, че са издадени заповеди за евакуация на селищата в северните региони Комотини, Кавала и Орестиада, в централния регион на Виотия и на остров Евия. Пожарните служби в цялата страна са сложени в цялостна подготвеност. Ръководството на университетската болница в Александруполис подреди на целия личен състав и пациентите да се изтеглят като защитна мярка.

 
 Tasos BGNES 2 Снимка: БГНЕС
Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е затрупан с черен гъст пушек, приближаващ от Александруполис, където 4-ти ден бушуват големи пожари, съобщи БГНЕС.

Непрекъснатият мощен вятър затруднява още повече борбата с огнената буря. Множество локални жители и туристи са евакуирани от градовете и обитаемоте места наоколо до пожарите. Няма заплаха за туристите и локалните жители на острова.

Димът от горските пожари в Еврос, Родопите и във Виотия се е популяризирал над Северно и Средно Егейско море. Димът от пожара в региона на Еврос доближи към 950 километра на югозапад, покривайки повърхност от към 110 000 квадратни км.

Тежестта и мащабът на горските пожари, които са дейни в страната до този миг, е отразено в изображение на европейския сателит METEOSAT-11, обработено от METEO единицата на Националната обсерватория на Атина, защото гъстият пушек е покрил небето на няколко района на страната.

 
 Greece Wildfires 23233736049139 Снимка: АР
В Александруполис се наложи евакуация на болница поради опасността от пламъците. 90 пациенти бяха трансферирани на ферибот " Адамантиос Кораис " в пристанището на града, трансформирайки плавателния съд в спонтанна болница. След това фериботът отплава за Кавала.

Експлозии се чуха, откакто огънят доближи стрелбище и се приближи рисково до оръжеен склад. Въздушните интервенции за преодоляване на пожара започнаха призори.

130 възрастни хора бяха евакуирани от дом за възрастни хора, откакто пожари заплашиха постройката им.

Общо 8 обитаеми места са получили заповед за евакуация от тел. 112.

В Родопския фронт жителите също са евакуирани. Пожарът е унищожил къщи в три разнообразни села в района. Огънят към момента бушува и противопожарните сили са пристигнали на място.

Фронтът в Еврос, покрай границата сред Гърция и Турция, почнал през вчерашния ден следобяд в гористата околност " Дадия ", продължава да бушува, а по информация на националната телевизия ERT мигрант е изгубил живота си в региона, откакто е попаднал в капан.

Противопожарната работа също подвигна паника за пожар, който заплашва " Парнита ", до момента в който гори във " Фили " покрай манастира " Клистон ".

По информация на пожарната към този момент са мобилизирани първите коли за потушаване на пожара.

 
 Greece Wildfires 23234279946861 Снимка: АР
От противопожарната работа оповестиха, че до момента на мястото работят 26 пожарникари с 13 автомобила, мобилизирани са и въздушни сили. Пожарната е обезпокоена, защото в региона духа мощен вятър.

Пожарът в Аспропиргос се развива на три фронта и е обхванал промишлената зона там. Пожарната прецизира, че това са пожари, които са избухнали наоколо до търговски обекти и 72 пожарникари с 27 автомобила и два хеликоптера работят за гасенето им.

Съобщение от незабавния номер 112 до жителите на Лакка Кацари да се изтеглят в Аспропиргос, а друго е изпратено до жителите на селищата Понтия и Вера, с цел да изтеглят региона заради продължаващия горски пожар.

Друг зов от номера за незабавни случаи приканва жителите да държат прозорците си затворени, защото черният пушек от горенето на пластмаса в региона съставлява заплаха за здравето.

 
 Greece Wildfires 23233738134546 Снимка: АР
Според изказванията на заместник-кмета на Аспропиргос Михалис Псомиадис пет склада и две заводи са изгорели, а заради бурните ветрове летателните апарати не могат да летят.

Кметът на региона акцентира, че пожарите евентуално са тръгнали от сметища в региона.

Пожарите още веднъж пламнаха във Виотия, в " Продромос ", като извънредно мощните ветрове в региона затрудняват гасенето на пожара. В региона работят хеликоптер и постоянни сили на пожарната.

Вчера късно следобяд в региона беше открит мъртвец на 80-годишен овчар.

На жителите на " Валомандра " покрай Каливия в Атика също беше подредено да се изтеглят заради продължаващия пожар, който избухна през днешния ден.

В региона са видяни голям брой огнища на пожар в разнообразни полета. Към региона са ориентирани противопожарни и въздушни средства.

Европейски Съюз активизира спомагателни запаси в помощ на гръцките управляващи в битката с продължаващите опустошителни горски пожари в разнообразни региони на Гърция.

 
 Greece Wildfires 23233740107930 Снимка: АР
От през днешния ден на път към Гърция са пет противопожарни самолети от Хърватия, Германия и Швеция, един хеликоптер „ Блекхоук “, девет водни танка и екип от 58 огнеборци от Чехия от европейския запас за гражданска отбрана RescEU. Тази помощ се дава в допълнение към въздушните и наземните средства от Кипър и Румъния, които дойдоха през вчерашния ден в Гърция.

През последните два дни Европейски Съюз разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 профилирани пожарни коли, с цел да помогне на гръцките пожарникари, доброволци и полиция. Освен това програмата на Европейски Съюз за сателитно картографиране „ Коперник “ към този момент изготви две карти на засегнатите области, а двама чиновници от Координационния център на Европейски Съюз за реагиране при изключителни обстановки също са на път към Гърция.

Янез Ленарчич, комисар по ръководството на рецесии, съобщи: „ Това лято мащабът на опустошенията от горските пожари в Гърция е невиждан. В такива моменти бързата помощ от страна на Европейски Съюз е от жизненоважно значение. Днес виждаме изгодата от удвояването на нашия въздушен флот за гасене на пожари в rescEU. Изразявам дълбока благодарност към Хърватия, Чехия, Германия и Швеция за поддръжката им. Европейски Съюз поддържа уговорката си да стои един до друг с Гърция за справяне с опустошителните горски пожари. “

Тази помощ е продължение на отговора на Европейски Съюз откакто Гърция задейства Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз предишния месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 профилирани автомобила. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР