Горски пожари изпепелиха 90% от канадското селце Литън в Британска

...
Горски пожари изпепелиха 90% от канадското селце Литън в Британска
Коментари Харесай

90% от канадско село са изпепелени в горски пожар

Горски пожари изпепелиха 90% от канадското селце Литън в Британска Колумбия, където тази седмица регистрираха температурен връх 49,6 градуса по Целзий. Само за денонощие в западната канадска провинция са зародили 62 нови отнища, които съпътстват невиждана гореща вълна в региона, взела десетки жертви. Подобно е ситуацията и от другата страна на границата в американските щати Орегон и Вашингтон, където тук-там бяха измерени рекордни стойности от над 46 градуса по Целзий.

Поне 1000 са евакуираните поради горски пожари в Британска Колумбия. За 15 минути са изгорели 90% от Литън с население 250 поданици, на 260 км североизточно от Ванкувър. Пламъците се движат със скорост 10-20 километра в час, разпалвани от суша, жега и мощни ветрове.

За пет дни Британска Колумбия е записала 486 смъртни случая при 165 в естествени условия. Жертвите, свързвани с високите температури във Ванкувър, са 65. В града са отворени 25 климатизирани пространства. Дори нощните температури в Британска Колумбия са с два градуса над нормалните летни денем.

Канада и Орегон регистрират температурни върхове над всяка стойност, измерена в Лас Вегас, Невада в средата на пустинята Мохаве. Това е невиждано и извънредно събитие, сподели Зике Хаусфадър - климатолог.

Жертвите на жегата в Орегон са 60, в щата Вашингтон - 20.

Горещите талази в северозапада на Съединени американски щати и Западна Канада ще продължат да се повтарят, само че климатичните промени ги вършат доста по-екстремни, акцентират климатолози.

Дори с магическа пръчка на следващия ден да сведем нашите излъчвания до нула, температурите няма да се върнат на нивата от 70-те, 50-те или 90-те години. Можем обаче да задържим сходни рискови събития да се случват един път на 100 години, а не на всеки 20 или 10, добавя климатологът.

Сегашното събитие напълно не е малко. Зоната на трайни горещини продължава да се разраства и доближава до арктическите ширини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР