Горещите вълни са се превърнали в неизбежна опасност за здравето

...
Горещите вълни са се превърнали в неизбежна опасност за здравето
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: До 2050 г. опасните горещини ще засегнат почти всяко дете на Земята

Горещите талази са се трансформирали в неизбежна заплаха за здравето на милиони души, само че нови данни на УНИЦЕФ показват, че до 2050 година те ще обиден съвсем всяко дете на Земята.

Поне половин милиард младежи към този момент са изложени на огромен брой горещи талази, което ги слага в първите редици на изменението на климата, отбелязва организацията на Организация на обединените нации.

Според оценките доникъде на този век повече от два милиарда деца ще бъдат изложени на " по-чести, по-продължителни и по-тежки " горещини.

The last seven years have been the hottest on record.

According to a new report, children everywhere will be exposed to high heatwave frequency by 2050.

The climate crisis is a child rights crisis.
— António Guterres (@antonioguterres)
" Климатичната рецесия е рецесия на детските права - и тя към този момент се отразява опустошително на живота и бъдещето на децата ", предизвести изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Тя добави, че тазгодишните горски пожари и горещи талази, обхванали Индия, Европа и Северна Америка, са още един отрезвяващ образец за въздействието на изменението на климата върху децата.

За кого са най-големите опасности?

В отчета се акцентира, че дребните деца са изложени на по-големи опасности от възрастните, когато се сблъскат с рискови горещини. Това е по този начин, тъй като те са по-малко способни да контролират телесната си температура спрямо възрастните.

На колкото повече горещини са изложени децата, толкоз по-голям е шансът за здравословни проблеми, в това число хронични респираторни болести, астма и сърдечносъдови болести.

Приоритет е отбраната на най-уязвимите

Защитата на децата от възходящото влияние на горещите талази би трябвало да бъде приоритет за всички страни, съобщи УНИЦЕФ в апел за " незабавни и трагични ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания, с цел да се ограничи световното стопляне и да се защитят човешки животи ".

Децата в северните райони ще се сблъскат с най-драматичното нарастване на силата на рисковите горещини, до момента в който до 2050 година съвсем половината от всички деца в Африка и Азия ще бъдат трайно изложени на рисково високи температури над 35 градуса, сочат данните на УНИЦЕФ.

Според активистката за климата Ванеса Накате това ще има опустошително влияние върху децата.

" Колкото по-чести, по-продължителни и по-тежки са горещите талази, на които са изложени децата, толкоз по-голямо е въздействието върху здравето, сигурността, храненето, образованието, достъпа до вода и бъдещите средства за прехранване ", пише УНИЦЕФ.

По думите ѝ се работи прекомерно постепенно по повод смекчаването на последствията и даването на задоволителна поддръжка за адаптиране.

„ Рядко заплаща виновният “

„ Децата, които са минимум виновни за изменението на климата, понасят най-големите му разноски. Въпреки че Африка създава по-малко от 4% от международните излъчванията на парникови газове, тя понася някои от най-бруталните последствия от климатичната рецесия “, отбелязва Ванеса Накате, съобщи БТВ.

УНИЦЕФ добавя, че съвсем всяка страна изпитва промени в горещите талази.

" Това, което всяко държавно управление прави в този момент, ще дефинира оцеляването на тези, които са минимум виновни за рецесията - нашите деца и младежите ", допълват от организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР