Горещите лета и екстремните топлини винаги тласкат хората да намерят

...
Горещите лета и екстремните топлини винаги тласкат хората да намерят
Коментари Харесай

Произход и история на сладоледа

Горещите лета и рисковите топлини постоянно тласкат хората да намерят избавление и метод да се охладят. Този блян даде опция за основаване на доста новаторски механически устройства и обичаи, само че единствено един детайл от тях съумя да улови въображението и желанията ни, давайки време на всеки да се наслаждения на моментите си на слънце и да се охлади, както в никакъв случай до момента.

Това е обичаният на всички сладолед. foodpanda ще ви запознае с произхода и историята на сладкото прелъщение.

Историята на сладоледа последва възхода на актуалните човешки цивилизации. Първите сладоледи се появяват в антична Персия, преди към 2500 години, а в тези ранни времена всички се основавали на подсладената вода, която е била заледена, смилана на дребни късчета и по-късно украсена с разнообразни дегустационни гарнитури и плодове. Тази традиция на производството на сладолед постепенно достигнала гръцката и римската империя, където сладоледите били посрещани с отворени ръце и се употребявали демократично от римското достойнство, което имало нужни пари за финансиране на доста безценен развой на произвеждане. За страдание след рухването на Римската империя проведеният превоз на лед от планини до градовете стопира.

През 13-ти и 14-ти век Италия е била център на търговията с Близкия изток и Азия, а контактът им с нови и новаторски предписания за сладолед дава опция това лятно лакомство да се популяризира постепенно в цяла Европа. Катрин д'Медичи отпътува за Франция, с цел да се омъжи за херцог де Орлеан (бъдещ крал на Франция) през 1533 година и показва сладоледа.

Северноамериканските улични търговци почнали да продават сладолед единствено няколко десетилетия след Франция и Англия, а индустриалната гражданска война постепенно, само че несъмнено почнала работа по решение на проблемите на непрекъснатото изстудяване. Решаването на този проблем идва едвам през 1926 година, когато непрекъснатото изстудяване най-сетне се трансформира в действителност с електрически фризери.

Интересни обстоятелства за сладоледа:

- Римският император Нерон обожава сладолед. Той основава огромна верига от бегачи, които да носят пресен лед от планината в най-големите градове на Рим.

- Марко Поло среща Европа със сладоледа въз основата на мляко в края на 13 век.

- Един сладолед конус може да бъде изяден с 50 близания.

- Съединени американски щати са най-големият производител и консуматор на сладолед в света.

- 90% от американските семейства ядат сладолед.

- Най-известните типове сладолед са Джелато, Неаполитан, Сорбет, пръчка и конус.

- Първият конус за сладолед е основан по време на Световния панаир в Сейнт Луис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР