Google планира да премахне връзките към канадски новини от резултатите

...
Google планира да премахне връзките към канадски новини от резултатите
Коментари Харесай

Google в Канада: Предпочитаме да махнем новините, отколкото да плащаме на издателите

Google възнамерява да отстрани връзките към канадски вести от резултатите от търсенето и другите съществени артикули, незабавно откакто влезе в силан новият мощно оспорван онлайн закон за новините в Канада, заяви Gizmodo.

Канадските управляващи одобриха, че огромните софтуерни компании би трябвало да заплащат на производителите на вести за наличието, което употребяват и възпроизвеждат. Причината е елементарна - Гугъл, Фейсбук, Instagram и други сега печелят пари от реклама, употребявайки труда на медии по целия свят, без да заплащат и стотинка за него.

Техногигантите обаче заплашват просто да спрат достъпа до медиите, в случай че законът влезе в действие - той към този момент е гласуван и скоро ще е с правна мощ в Канада.

Същото оповестиха преди дни и от Meta - компанията майка на обществените платформи на Марк Зукърбърг. Според тях законът е неосъществим и постанова " налог за линк ".

" Това основава неустановеност за нашите артикули и ни излага на неограничени финансови отговорности единствено по тази причина, че осигуряваме достъп на канадските консуматори до вести от канадски издатели.

От година повтаряме, че това е неверният метод за поддръжка на канадската публицистика и може да докара до обилни промени в нашите артикули ", пишат от Гугъл.

Според канадските управляващи обаче става дума за нормално изнудване - и те към този момент нямат желание да правят отстъпка.

Не единствено корпорациите обаче са сериозни към законопроекта - изпълнителният шеф на американската Неправителствени организации за отбрана на международната мрежа Internet Society Андрю Съливан също не е склонен с новите закони. Според него те са добра концепция на доктрина, само че нарушават основния принцип, с помощта на който Интернет съществува.

" Ако бъдат признати в настоящия си тип, закони като този в Канада ще принудят платформите да подписват голям брой контракти с огромен брой медийни издания и тъкмо да наблюдават кои консуматори се намират в коя страна ", отбелязва той.

Meta или Гугъл ще се изправят пред милиони долари санкции, в случай че не съобразят със закона. Това може да не наподобява доста за две от най-капитализираните компании на планетата, само че Съливан споделя, че компромисът с канадския закон може да докара до лавинообразен резултат по света.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР