Google обяви първата предварителна версия за разработчици на Android 14

...
Google обяви първата предварителна версия за разработчици на Android 14
Коментари Харесай

6-те най-добри нови функции в Android 14

Гугъл разгласи първата предварителна версия за разработчици на Android 14 през февруари. Оттогава операционната система получи няколко разработки, ориентирани към премахване на неточности и възстановяване на цялостната непоклатимост.

Сега към този момент Android 14 най-сетне е подготвен. Той внася някои промени, свързани с държанието и поверителността, с цел да обезпечи по-добро преживяване. По-долу може да видите шестте най-хубави нови функционалности на Android 14, които ще се появят на вашия смарт телефон.

1. Персонализиране на изводи екран

Една от най-значимите промени в Android 14 е опцията за персонализиране на изводи екран. Можете да променяте стила на часовника, директните пътища, шрифта и тапета, с цел да му придадете нов тип.

Така можете да употребявате обичаните си емотикони като тапет на началния екран на смарт телефона си, до момента в който дисплеят на заключване ще употребява друго изображение. Има голям брой стилове на часовника, от които можете да избирате, а също по този начин можете да употребявате друг цвят и размер за часовника.

Персонализирането на екрана при заключване на Android 14 наподобява е въодушевено от iOS 16, и въпреки че реализацията на Гугъл е добра, тя надалеч не се приближава до това, което Apple предлага в iPhone и iPad. Все още не можете да поставяте уиджети на изводи екран, макар че това може да се промени в бъдеща версия на Android. Освен това Гугъл би трябвало да добави алтернатива за безредие на фотоси, сходна на функционалността за заключен екран в iOS.

2. Флаш (светещи) вести

Основна нова функционалност за досегаемост в Android 14 е поддръжката на флаш вести. Koгaтo имa вxoдящo cъoбщeниe или няĸaĸвo дpyгo cъбитиe, cмapтфoнът щe ви yвeдoми чpeз мигaнe нa cвeтĸaвицaтa.

Влезте в Настройки > Достъпност > Флаш вести и ще намерите опцията.

3. Автоматично потвърждаване на ПИН кода

Когато настройвате ново устройство с Android 14, операционната система интензивно ви предизвиква да зададете 6-цифрен ПИН код. Това беше допустимо още в Android 13 – просто в този момент операционната система ви подтиква да употребявате най-сигурната алтернатива.

Освен това, откакто въведете верния ПИН код, смарт телефонът ви автоматизирано ще се отключи и няма да се постанова да натискате бутон, с цел да потвърдите действието си. Имайте поради, че автоматизираното удостоверение на ПИН кода е налично единствено при потребление на ПИН код със шест или повече числа.

4. Интеграция на Health Connect

В Android 14 е вградена поддръжка на Health Connect, която разрешава елементарно шерване на фитнес данните ви в разнообразни приложения. Тя работи като централно място за предпазване на всички ваши здравни данни, в това число сърдечен темп, направени стъпки, изгорени калории и други.

Приложенията на трети страни могат да изискват тези данни от Health Connect, а вие можете да управлявате всичко това от централизирано място, с цел да сте сигурни, че с данните няма да се злоупотребява. Всички събрани здравни индикатори са безвредно криптирани в смарт телефона ви от съображения за дискретност.

Health Connect към този момент се оферираше като независимо приложение в Гугъл Play Store, само че с Android 14 Гугъл го интегрира непосредствено в операционната система. Можете да откриете Health Connect в Настройки > Поверителност на вашия смарт телефон с Android 14.

5. Нелинейно мащабиране на текст

Друга значима нова функционалност за досегаемост в Android 14 е нелинейното мащабиране на текста. Сега можете да мащабирате размера на шрифта до 200%, само че защото мащабирането ще се прави нелинейно, то няма да прекъсва детайли на потребителския интерфейс или да наподобява прекомерно необичайно. Тази значима функционалност за досегаемост би трябвало да помогне на хората с проблеми със зрението.

Ако към този момент употребявате TalkBack на телефона си с Android, нелинейното мащабиране на текста може да бъде значима нова функционалност за досегаемост.

6. Персонализирани дейности в листа за шерване

С Android 14 Гугъл разрешава на приложенията на трети страни да прибавят персонализирани дейности към главния лист за шерване. Това ще разреши на разработчиците да употребяват листа за шерване на самата операционната система, без да основават лична персонализирана реализация. Всички профилирани дейности на приложенията ще се появяват в горната част на листа за шерване.

Тъй като менюто за шерване е централна част от Android, тази смяна ще докара до доста по-добро потребителско преживяване.

Android 14 предлага още доста нови функционалности

В този лист са посочени единствено главните нови функционалности в Android 14. Има и други такива, които може да не забележите незабавно, само че те несъмнено ще ви оказват помощ да получите по-добро преживяване. Някои от тях включват вградена поддръжка на 10-битови Ultra HDR изображения при правене на фотоси, усъвършенствани разширения на камерата за нарастване в датчика и режими при слаба светлина, възпроизвеждане на аудио без загуби през USB и други.

Ако употребявате съчетаем телефон Pixel на Гугъл ще можете да се насладите на всички нови функционалности в Android 14, само че при други устройства, производителят може да отстрани някои от функционалностите като част от своят потребителски интерфейс като One UI 6 на Samsung, да вземем за пример.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР