Голямото наследство на социалиста Антониу Коща, който е премиер на

...
Голямото наследство на социалиста Антониу Коща, който е премиер на
Коментари Харесай

Зелената революция на Португалия

Голямото завещание на социалиста Антониу Коща, който е министър председател на Португалия от 2015 година, е подетият от него енергиен преход. Вярно е, че той е подбуден от неотложните условия на времето и от интернационалните институции като Европейска комисия, само че Коща бе един от първите водачи, които дадоха обещание да се заемат с битката с изменението на климатa. Неслучайно той не пропуща да означи, че страната му се е заела да реализира въглеродна индиферентност преди всички останали.

Оттогава насам Лисабон стартира бърза конкуренция за състезание на всички фронтове: затварянето на въглищните електроцентрали бе изместено с две години напред (2021 г.), а задачите за генериране на 80 на 100 от електрическата енергия от възобновими източници (от 2030 за 2026 г.) са съвсем осъществени, което дава необятен марж за реализиране на въглеродна индиферентност по-рано от плануваното (от 2050 на 2045 г.), написа Българска телеграфна агенция. Зад тази тактика има освен това от екологични подбуди - държавното управление вижда историческата опция Португалия да трансформира слабостта си на подвластна от вноса на изкопаеми горива стопанска система в силата на една страна, която изнася електрическа енергия от възобновими източници, написа испанското издание " Паис ".

Дори след поредицата от исторически катаклизми, които светът претърпя през последните години, този курс не се промени. Войната в Украйна докара до такова повишаване на газа и петрола, че се ускори натискът върху държавното управление още веднъж да отвори въглищните централи, нещо което Коща отхвърли да направи. Метеорологичните условия през 2022 година с доста тежката суша, която намали производството на хидроелектрическа сила, също утежниха индикаторите за силата, генерирана от възобновими източници. Според данните  на Португалската енергийна организация (ADENE) делът им се е намалил до 57 на 100, а вносното салдо от съвсем 18 на 100 се е нараснало съвсем двойно по отношение на 2021 година Въпреки това Португалия " надвишава избраните от Европейски Съюз цели за въвеждане на на възобновими сили ". От тази позиция става дума за енергиен преход, защото наред със затварянето на въглищните електроцентрали смесената енергийна система се е трансформирала фундаментално. Това твърди Антониу Кардосо Маркеш, професор по стопанска система в университета в Бейра Интериор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР